14 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАСТО ги намалува прогнозите за светската трговија

СТО ги намалува прогнозите за светската трговија

Војната во Украина ќе го забави новото закрепнување на светската економија од пандемијата, ќе ја намали трговијата со стоки и потенцијално ќе доведе до поширок расцеп во светската трговија, според Светската трговска организација (СТО).

Трговската организација со седиште во Женева ја намали прогнозата за раст на трговијата со стоки на 3% во оваа година. Претходната прогноза беше пораст од 4,7%, пишува „Bloomberg“.

За 2023-та година, СТО очекува раст на трговијата од 3,4%, нагласувајќи дека поради одредени ризици проценката може да се намали, вклучително и несигурноста во храната и можното обновување на коронавирусот.

„Историјата нè научи дека поделбата на светската економија на ривалски блокови и вртењето грб на најсиромашните земји не води кон просперитет или мир“, рече генералниот директор на СТО, Нгози Оконџо-Јуела.

„СТО може да игра клучна улога обезбедувајќи форум каде земјите ќе можат да разговараат за нивните разлики и да не прибегнуваат кон сила која заслужува да биде поддржана“, додаде таа.

СТО очекува светскиот бруто домашен производ да порасне за 2,8% оваа година, 1,3 процентни поени под претходната прогноза за раст од 4,1%. За 2023 година, организацијата очекува растот да се забрза до 3,2%, што е блиску до просечната стапка на раст од 3% во деценијата пред пандемијата.

Војната во Украина и санкциите против Русија ќе имаат значително влијание врз глобалниот раст оваа година, бидејќи трговијата почнува да се враќа на историските вредности по пандемијата. Во текот на изминатите две години, прекуграничната трговија беше изненадувачки спротивен ветер за глобалната економија, поттикната главно од рекордно високиот увоз на азиски стоки од Соединетите држави.

Меѓутоа, доколку се остварат ажурираните прогнози на СТО, тоа значи дека траекторијата на раст на трговијата ќе се врати во опсег од 1% -3%, што опстојуваше во деценијата по светската финансиска криза.

Сепак, предвидувањата се далеку од катастрофалните предвидувања на организацијата за 2020-та година дека пандемијата би можела да предизвика најостар колапс во меѓународните трговски текови во повоената ера.

За да се спречи ова, владите усвоија огромни пакети на фискални трошоци и адаптивни монетарни политики кои помогнаа да се ублажи ударот.

Светската трговија со стоки се намали за 5% во 2020-ра година – многу помалку од првичната прогноза на СТО за пад од 32% со што беше ривал на Големата депресија. Во 2021-ва година растот закрепна на 9,8%.

Стимулацијата на државната потрошувачка го поддржа закрепнувањето на увозот во 2021-ра година. Сепак, прекините во снабдувањето, како и продолжувањето на коронавирусот, ги спречуваат економиите да се вратат со полна брзина.

Прекините во трговијата оваа година ќе продолжат да го попречуваат производството бидејќи руската инвазија ги тресе пазарите за важни стоки како што се нафтата, челикот, алуминиумот, земјоделските ѓубрива и житото. Во меѓувреме, остриот одговор на Пекинг на појавата на Ковид-19 се заканува да го забави растот и извозот од Кина. Ова може да го влоши недостигот на продуктивни ресурси и дополнително да ја забрза инфлацијата, предупредуваат од СТО.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП