понеделник, 11 декември 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАМакедонија на петто место во светот по раст на бројот на туристи...

Македонија на петто место во светот по раст на бројот на туристи за 2021 година

Според најновите статистики на Светската туристичка организација (UNWTO), Македонија за 2021 година забележала раст на меѓународни туристички пристигнувања од 139 %.

Со ова земјава е на петто место во светот како дестинација со најголем раст на странски туристи, меѓу кои и Црна Гора, Кипар, Малдивите и Босна и Херцеговина.

Очекувањата и оваа година се оптимистички, целта е 2,5 милиона ноќевања, со зголемен број странски туристи од 20 до 30 %. Заздравувањето на секторот туризам се одвива полека, но сигурно, со фокус и акцент на одржливите форми на туризам.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП