среда, 6 јули 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАДали се согласувате со поранешниот шеф на Google: Дали е подобро да...

Дали се согласувате со поранешниот шеф на Google: Дали е подобро да работите во канцеларија отколку од дома?

Една од долгорочните последици на пандемијата, која не е поврзана со здравствената состојба, е работата од дома. За многумина оваа промена направи револуција во начинот на кој можат да го организираат својот приватен и деловен живот, додека за други тоа е неопходно зло кое секако сакаат да го избегнат и сакаат да разговараат со луѓето во живо, а не преку Зум.

Бидејќи Google полека се враќа во своите канцеларии, а некои ќе добијат бесплатни електрични скутери како награда, Ерик Шмит зборуваше за добрите и лошите страни на работата од дома и од канцеларијата. Тој е еден од најзаслужните луѓе за раниот метеорски подем на Google, чиј извршен директор беше од 2001 до 2010 година. Коментирајќи ја ситуацијата со работата од дома, како една од причините за успехот на Google ја спомена канцелариската работа. Тој нагласи дека луѓето се првенствено социјални суштества на кои постоечките виртуелни алатки не можат да го заменат искуството што можат да го стекнат со работа од канцеларија, односно не можат да ја заменат комуникацијата со колегите во живо.

Зборувајќи за новинарите на CNBC, тој рече дека во текот на децениите канцелариската работа се покажала како ефикасна и дека, според него, на вработените им е место во канцелариите. Иако се опишува себеси како традиционалист, тој вели дека приказната за работа во канцеларии нема врска со носталгија, туку дека има многу придобивки од заедничката работа и комуникацијата во живо во споредба со виртуелните состаноци.

За време на разговорите со колегите на кафе во опуштено опкружување, често може да се појават идеи до кои би било тешко да се дојде во виртуелни средини, а особено е важно младите да бидат опкружени со луѓе за успешно да го развијат својот стил на управување. За Шмит, ова вклучува правила на однесување на состаноците, развој на презентациски вештини, учење за политиката на работното место и како да се справите со конкурентите и во самата компанија, но и во однос на другите компании. Ако ви недостига тоа зошто работевте од дома и седевте на каучот, не знам како ќе биде да се изгради способност за добро управување, заклучува Шмит.

Тој вели дека има исклучоци во кои работата од дома може да биде попријатна од доаѓањето во канцеларии, а тоа е во ситуации кога нема многу комуникација меѓу луѓето, но и за оние кои не ја сакаат „социјалната канцелариска природа“, како и губење време во превоз до работа.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП