23 април, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАВладата на Холандија препорачува: Термостат на 19, туширајте се до 5 минути,...

Владата на Холандија препорачува: Термостат на 19, туширајте се до 5 минути, ако е ладно – скратете го состанокот

Кој се надеваше дека во Холандија ќе ја одложи зимската јакна во март, згреши.

И се чини дека џемперите ќе мора да се носат, дури и во домот или канцеларијата.

Имено, кампањата на новата влада за заштеда на енергија ги советува граѓаните да ги постават термостатите во своите домови и канцеларии на максимум 19 степени.

Владата им дава пример, па греењето во стотици државни канцеларии ќе се намали за два степени. Дополнително, државата ќе одвои четири милијарди евра за субвенционирање на поставување изолација во 2,5 милиони домови.

Совети за заштеда на енергија

Доколку сите ги применат овие пет мерки, тоа би ја намалило потрошувачката на гас во домаќинствата за седум отсто, вели холандскиот министер за клима и енергетска политика Роб Јетен.

  1. Поставете го термостатот на максимум 19 степени
  2. Туширање не повеќе од пет минути
  3. Загрејте ги само оние простории во кои престојувате
  4. Поставете го термостатот на 15 степени пред спиење
  5. Кога не сте дома, поставете го греењето на 15 степени

„Тоа е добро за вашиот буџет, климата и ни помага да бидеме помалку зависни од рускиот гас“, рече Јетен, кој денеска започна кампања во една од владините згради со најголема потрошувачка на гас.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП