недела, 2 октомври 2022
ПочетнаКОМПАНИИ„Foxconn“ сака да гради фабрика вредна 9 милијарди долари во Саудиска Арабија

„Foxconn“ сака да гради фабрика вредна 9 милијарди долари во Саудиска Арабија

„Foxconn Technology Group“, најголемиот подизведувач на „Apple Inc.“, е во преговори со Саудиска Арабија за заедничка изградба на мултифункционална фабрика вредна 9 милијарди долари која ќе произведува микрочипови, компоненти за електрични возила и друга електроника, како што се дисплеи и слично.

Саудиската влада ја разгледува понудата од компанијата, официјално позната како „Hon Hai Precision Industry Co.“, за изградба на леарница со две линии за површинска монтажа и производство на чипови во Ниом, град-држава со технолошки фокус што кралството го гради во пустината, велат извори цитирани од „Wall Street Journal“. Според нив, расправата за проектот почнала минатата година.

Саудијците вршат соодветна проверка и ја споредуваат понудата со другите што „Foxconn“ ги направи за слични проекти ширум светот, вели еден извор.

Покрај Саудиска Арабија, „Foxconn“ е во преговори и со Обединетите Арапски Емирати за можната локација на проектот таму.

Компанијата со седиште во Тајван се обидува да ги диверзифицира своите производствени капацитети во услови на растечки тензии меѓу Кина и САД, ставајќи ја во потенцијално ранлива позиција.

Ријад сака компанијата да осигура дека ќе насочи најмалку две третини од производството на леарницата кон постоечкиот синџир на снабдување на „Foxconn“ за да се осигура дека има купувачи за неговите производи и дека проектот на крајот ќе биде профитабилен.

Во меѓувреме, „Foxconn“ бара големи стимулации од кралството, вклучувајќи финансирање, даночни олеснувања и субвенции за електрична енергија и вода во замена за помош за создавање високотехнолошки производствен сектор во кралството додека Саудиска Арабија се обидува да ја диверзифицира својата нафтена економија.

Саудијците би можеле да понудат директни капитални коинвестиции, заеми за индустриски развој, долгови со ниски камати од локалните банки и извозни кредити за да се натпреваруваат со другите јурисдикции кои „Foxconn“ би можел да ги таргетира. Саудиските власти и „Foxconn“ не одговорија на коментарите на „WSJ“.

Во последниве години, „Foxconn“ се обиде да го диверзифицира својот бизнис надвор од производите на „Apple“, вклучително и со проширување на бизнисот со електрични возила. Склучи договори со производители на автомобили како што се „Jeep“ и „Chrysler Stellantis NV“ и стартапот за електрични возила со седиште во Лос Анџелес, „Fisker“.

„Foxconn“, исто така, купи опрема за производство на полупроводници, вклучително и онаа во сопственост на тајванската „Macronix International“, во обид да стане производител на договорни возила за електрични возила од светска класа. Минатата година, компанијата малку ги намали плановите за проект за дисплеј со течни кристали во Висконсин, откако се согласи да инвестира 10 милијарди американски долари и да вработи 13.000 луѓе за да добие стимулации од 2,85 милијарди долари.

Минатата година компанијата соопшти дека планира да изгради проект за електрични автомобили на Блискиот Исток, фокусирајќи се на софтвер и облак инфраструктура за автомобили.

Саудиска Арабија се обидува да создаде индустриски сектор како дел од плановите на престолонаследникот Мохамед бин Салман да ја трансформира економијата преку создавање на нови индустрии за дополнување на приходите од нафтата додека светот се префрла на обновлива енергија.

Кралството го користи својот државен фонд од 500 милијарди американски долари за поддршка на овие напори. Во 2019-та година, тој се здоби со мнозински удел во „Lucid Motors Inc.“, која неодамна потпиша договор за отворање на својата прва неамериканска производствена фабрика во Саудиска Арабија.

Додека западните компании се повлекоа од кралството по атентатот на новинарот Џамал ​​Кашоги во 2018-та година, Саудиска Арабија се бори да ја реформира својата бизнис клима за да привлече странски инвестиции. Таа сака да ги премести меѓународните синџири на снабдување во кралството и да добие пазарен удел во компонентите на синџирот на снабдување. Но, овие напори се комплицирани поради малиот внатрешен пазар на кралството, високите трошоци за работна сила и непредвидливото опкружување на работењето.

Конечното саудиско одобрување за договорот со „Foxconn“ е во рацете на принцот Мохамед. Веќе неколку години, тој ја повикува компанијата да воспостави присуство во Ниом, но е скептичен за ограничената логистика на локацијата и пристапот до електрична енергија и вода.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП