четврток, 7 јули 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАМожеби не сте ни свесни за нив: Навики поради кои ќе "изгорите"...

Можеби не сте ни свесни за нив: Навики поради кои ќе “изгорите” на работа

Има многу мали деловни навики и дневни рутини кои ги земате здраво за готово. Некои се сигурен начин за да се чувствувате исцрпени и истрошени, како да сте „изгореле“ без воопшто да сте свесни за тоа.

Откако софтверите го презедоа главниот збор во сечив работен ден, се појавија следните термини:

-„Multitasking“ (паралелно извршување на повеќе работи)
-24/7 вработен
-Достапност (е-пошта, телефон, комуникациски платформи)
-Пократки рокови
„Burnout“ (изгорен, исцрпен, потрошен) како последица на сето горенаведено

Денес, не е невообичаено да се опише нечија состојба како „пренатрупана“. Чувството на исцрпеност, хроничен замор и исцрпеност не се нови и се чини дека се земаат здраво за готово во светот на модерниот бизнис. Ако не сте „изгореле“, исто како да не сте ни работеле. Сè мора да оди побрзо и побрзо и што е можно поскоро и сега.

Ова темпо ја носи својата цена и мора да се плати. Се движи од чувство на постојана напнатост и стрес, притисок кој не стивнува, до несоница, раздразливост и недостаток на мотивација.

Навиките – сигурен начин да „изгорите“

Има многу мали и големи навики кои ве доведуваат до состојба на исцрпеност или гореспоменатото ’горење’. Некои се прилично подмолни и не сте ни свесни за нив бидејќи се дел од вашата секојдневна рутина.

Дали препознавате некоја од следните (нездрави) навики како своја?

Заборавате на себе и на вашите лични потреби поради презафатеност на работа. Вашиот фокус е првенствено на работата, вработените и роковите со цел да опстане целиот бизнис.

ешко ги синхронизирате деловните, семејните и родителските обврски. Едно секогаш трпи поради другото и тешко наоѓате решение.

-Не сте доволно вешти во поставувањето граници. Или, со други зборови, вашиот деловен живот е преплавен со приватен. Времето за себе, семејството и пријателите не ја исклучува работата како што не го исклучувате звукот на деловниот мобилен телефон.

-Вашиот работен ден може да изгледа како една долга серија состаноци во која нема простор за ништо друго.

-Работите постојано без да се чувствувате виновни или вознемирени. Вашиот став е дека постојаната и неуморна посветеност на работата води само до успех, пари, позиција или што и да мислите дека е важно.

Сонувањето не е ваш приоритет.

-Подобро е да го направите тоа сами, отколку да делегирате и да ја распоредите работата на другите. Вие тоа ќе го направите подобро и побрзо и толку сте сигурни во добар резултат.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП