четврток, 7 јули 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАДали напорната работа води до успех и среќа?

Дали напорната работа води до успех и среќа?

Ако го оцените вашиот успех на работа со 100, знаете дека вашата интелигенција учествувала во тоа со 25. За останатите 75, воглавно овие се најмногу одговорни:

-вашето ниво на оптимизам
-социјална поддршка
-вашата способност да го перцепирате стресот како предизвик, а не како закана

И прашањето што се очекува е дали е можно и како да се влијае на тие 75 и да се зголеми нивото на оптимизам?

Шон Ачор, студент на Харвард, соработник на НБА, НФЛ и Белата куќа, психолог, писател, предавач и едукатор, тврди дека може и дека тоа воопшто не е комплицирано.

Не функционира вака – напорна работа, успех, среќа

На едно од предавањата за деловниот успех и среќа, Шон Ачор рече:

„Патував многу во последните три години. Посетив 45 земји и нивните училишта и компании кои имаа проблем со бавен раст. Дојдов до заклучок дека повеќето ја применуваат следната формула за успех:

Ако работам напорно, ќе бидам поуспешен. Ако сум поуспешен, ќе бидам посреќен.

Ова го провлекува целиот животен стил и начинот на постапување со луѓето, работата, обврските. И, тоа е погрешно. И сега велам – научно неточно и заостанато“.

Овде се применува принципот „повеќе“ .

Ако успеете, сакате повеќе.

Ако заработите малку пари, сакате повеќе.

Ако имаш добра работа, би бил уште подобар.

Всушност, вака ја поместивте среќата од вашата когнитивна перспектива, како што објасни Ачор. Но, човечкиот мозок работи на спротивен принцип. Нивото на оптимизам и среќа можете да го подигнете само ако тоа се случи сега, а не за некое време кога не ни знаете дали ќе дојде. Ако сега е исполнето со чувство на среќа, вие сте попродуктивни, креативни и посилни отколку кога сте во неутрална или негативна состојба.

Бројките кажуваат се

„Откривме дека човечкиот мозок е 31% попродуктивен кога е во позитивна состојба отколку кога е во негативна состојба. Вие сте 37% подобри во продажбата во позитивна состојба. „Лекарите се 19% побрзи и попрецизни во поставувањето дијагнози кога се позитивни“, велат резултатите од некои истражувања на Шон Ачор.

Во овие „успеси“ кога сте позитивни, всушност учествува допаминот, кој практично ве обзема. Не само што прави да се чувствувате среќни, туку вклучува и одредени центри во церебралниот кортекс кои ви дозволуваат да се прилагодите на светот на поинаков начин. Ова е, накратко, Ачерово и биохемиско објаснување.

Лесно е да се каже, но како да се направи тоа?

Вежба од 2 минути 21 ден

„Откривме начини како да го тренираме мозокот за да може да стане попозитивен.

Ако му посветувате само две минути дневно на вашиот мозок 21 последователен ден, можете да го репрограмирате да работи „оптимистички“ и поуспешно. Во тие две минути треба да запишете три работи за кои сте благодарни.

Како да го репрограмирате вашиот мозок на овој начин?

Со усвојување на шаблон за скенирање на светот за позитивни, а не негативни појави, настани, луѓе, работи. Кога се заблагодарувате за она што е позитивно и добро за вас, повторно го преживувате тоа, размислувате за феномени кои ве прават среќни, луѓе или настани.

Оваа вежба го учи вашиот мозок што е важно во вашиот живот, што е вредно за постоење. А тогаш нема мултитаскинг, фокусирани сте само на благодарност, што дополнително ви помага да ја вежбате концентрацијата“, изјави Шон Ачор.

Оние кои проценуваат дека им треба малку повеќе ’среќа’ со сиот труд, немаат друг избор освен да го прифатат експериментот на Ачор.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП