четврток, 18 август 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАМеѓународен саем Grand Expo во Хрватска од 13 до 17 септември 2022

Меѓународен саем Grand Expo во Хрватска од 13 до 17 септември 2022

Оживување на саемската индустрија по ковид кризата е важно за заздравување на економијата, размена на знаења и најдобри деловни практики.

Може ли градежната индустрија да одговори на предизвиците на денешнината? Дали сме подготвени за енергетска трансформација? Може ли просторното уредување и комуналните услуги да ги прилагодиме кон потребите на 21. век? Што очекуваат инвеститорите и купувачите? На ова и многу други прашања од областа на градежништвото, архитектура, реставрција, недвижности, дрвна индустрија, мебел, енергија и енергетика, рударство, металска и електро индустрија, индустриска електроника и роботика, екологија, просторно уредување и комунални услуги ќе се обиде да се даде и пронајде одговор на Меѓународниот саем GRAND EXPO, што наесен оваа година ќе се одржи во Хрватска од 13 до 17 септември во Загреб.

Во среда, 16 февруари во Загреб одржана е првата седница на Програмскиот и Организациски одбор на саемот Grand Expo, составен од претставници на повеќе државни институции, деловни и професионални здруженија, како и стопанственици од дури 10 земји од регионот и ЕУ, меѓу кои и Словенија, Италија, Унгарија и Грција. Организатори на саемот Grand Expo се Меѓународниот економски форум PERSPEKTIVE од Загреб, Друштвото за маркетинг и деловни услуги PROMO GLOBAL од Загреб и DELFIN – RAZVOJ MANAGEMENTA од Загреб.

„На Саемот GRAND EXPO, согласно поставените цели, своите производи, услуги, иновации, новитети, но и потреби и инвестициски можности, ќе ги претстават 200 излагачи од 10-ина земји од регионот, а се очекуваат и околу 80.000 посетители. Исто така, на саемот ќе се  одржат дури 7 стручни конференции, како и донаторска конференција за помош на настраданите во земјотресите во Хрватска„, истакна Винко Ќуро, претседател на Управниот одбор на Меѓународниот економски форум PERSPEKTIVE.

Проф. д-р Велимир Сриќа, претседател на Програмскиот одбор на Меѓународниот економски форум PERSPEKTIVE, зборуваше и за важноста на оживувањето на саемската индустрија за заздравување и развој на стопанството на нивото на целата Европска унија.

„Ова е всушност некаков вид на будење од зимскиот сон што нѝ го наметнала пандемијата. Желба на овој саем е да се разбуди сето она што во последниве две години замрело и тоа во целиот регион, но и пошироко. Исто така, сакаме овој саем да биде катализатор за оживување на традиционалните односи на комуникација, афирмација на големи и значајни проекти од тематските области на саемот, како и поттик на сите кои сакаат што побрзо да излеземе од пандемиската криза. Исто така, настојуваме преку овој саем да ги поврземе науката и стопанството во дијалог за развој и напредок на овие области. Во барањето на прифатливи решенија, како и во нудењето на решенија, луѓето мора да се среќаваат, разговараат и да се вмрежуваат„, истакна проф. д-р Сриќа.

Проф. д-р Синиша Зариќ, редовен професор на Економскиот факултет на Унивезитетот во Белград, со богато искуство во организирањето на Белградскиот саем зборуваше за важноста на деловно поврзување и вмрежување.

„Градежништвото, енергетиката, климатизацијата и другите области кои ќе бидат во центарот на саемот Grand Expo брзо напредуваат и континуирано нудат многу новости. Многу е поважно во живо да се видат и испробаат новитетите од овие области, отколку да ги гледате на огласи или виртуелно. Моќта на настанот и понатаму е важна, луѓето се желни за нови искуства. Саемот Grand Expo ќе обезбеди голема сцена за многубројни научно-стручни настани каде ќе се разменуваат искуства и знаења во областите на  економијата и технологијата„, истакна проф. д-р Зариќ.

Винко Ќуро го нагласи и значењето на саемот Grand Expo за локалната заедница, Градот Загреб и Загребската жупанија, но и за државата во целост, во смисла на туристичко промовирање и саемска потрошувачка и им заблагодари за поддршката на државните и локални институции, меѓу кои и шест министерства и Градот Загреб.

Во рамките на Саемот, како е истакнато, ќе се одржи и Берза на трудот, каде учесниците на Саемот и другите заинтересирани субјекти, од една страна, и лицата на пазарот на трудот, од друга страна, ќе ги претстават своите потреби за работна сила, односно работните можности и способности. Поддржани од страна на претставниците на државните институции и деловни здруженија одделни претприемачи, кои биле присутни на одржаната седница на Програмскиот и Организациски одбор веќе ја изразиле својата намера да учествуваат на саемот Grand Expo, како што се компаниите Varis Lendava од Словенија, Genesis од Хрватска, Proton Cable од Косово и многубројни компании од Италија.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП