четврток, 1 декември 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАЈапонија има најголем јавен долг во светот

Јапонија има најголем јавен долг во светот

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ја предупреди Јапонија дека треба да ја врати предвидливоста кога станува збор за одредување на државниот буџет и да обезбеди одржливост на задолжувањето, во извештајот во кој истакна дека од избувнувањето на епидемијата, далечноисточната империја во повеќе наврати донесе вонредни, дополнителни буџети кои го разбудија проблемот со јавниот долг.

Експертите на ММФ кои го посетија Токио оценија дека островската држава добро закрепнува од економските последици од пандемијата и дека овој тренд ќе продолжи и оваа година, но предупредија дека јапонската влада треба да ја подобри финансиската состојба на земјата, односно да почне да го намалува долгот, како би била поотпорна на можни економски шокови во иднина.

Имено, во 2020 година обемот на јапонската економија се намали за четири и пол отсто, но лани порасна за 1,2 отсто.

ММФ мисли дека доколку продолжат силните мерки за поддршка на економијата, одржувањето на високо ниво на вакцинирани (во моментов 79 проценти се ревакцинирани) и се ублажат проблемите во синџирот на снабдување со суровини и делови, Јапонија ќе постигне раст од 3,3 проценти оваа година.

Од друга страна, пак, обврските на јапонската држава кон кредиторите достигнаа дури 259 отсто од бруто домашниот производ, наспроти 239 отсто во 2019 година, додека буџетскиот дефицит се зголеми од 2,4 отсто во 2019 година на 8,3 отсто во 2020 година.

Во првата половина од епидемијата (2020), според јапонските медиуми, државата првично одредила 102 илјади милијарди јени (околу 850 милијарди долари) како годишен буџет, но ребалансот бил предизвикан од потребата да се поддржат граѓаните и економијата во тешките денови на вонредните мерки и намалена економска активност, и тој се зголемил на 175 илјади милијарди јени (1,5 илјади милијарди долари).

Сепак, пратениците и владините претставници во Јапонија сметаат дека за да се намали долгот потребен е економски раст, што повторно бара нови стимулативни пакети за економијата, односно ново задолжување.

Иако ова е веројатно неопходно на краток рок поради новите земјотреси поради брзото ширење на омикронот, експертите на ММФ предупредуваат дека поради големото стареење на населението, намалувањето на работната возраст и недостигот на работна сила, земјата се соочува со големи предизвици на среден план и долгорочно.

Речиси целиот јавен долг на Јапонија е во рацете на домашните финансиски институции и фондови и во локална валута, така што невообичаено високиот процент на долг во однос на бруто домашниот производ не е проблем за понатамошното задолжување и функционирање на државата, иако економистите предупредуваат со децении, дека во еден момент во Јапонија може да има остар пад на довербата на доверителите и финансиски колапс.

Јавниот долг на земјата пред пандемијата веќе надмина девет илјади милијарди долари и е убедливо најголем во светот – и по износ и, релативно, во однос на БДП, така што рекордното ниво од 259 отсто од БДП забележано во 2021 година ја продлабочи загриженоста.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП