четврток, 7 јули 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАПет сигурни начини да останете сиромашни

Пет сигурни начини да останете сиромашни

Зошто луѓето не се збогатуваат? Зошто многумина остануваат сиромашни и во пензија?

Од Дејл Карнеги и крајот на 19 век до денес, илјадници автори се обиделе да одговорат на овие прашања. Можеби не е голема грешка да се каже дека овие одговори се на самиот врв на побарувачката денес. Интернетот, пристапот до информации, образованието, големите искуства на претходните генерации придонесоа денес човекот да се чувствува финансиски слободен и парите да му бидат лесно достапни.

Еден од најпочитуваните мислители на оваа тема и предавач, искусниот Брајан Трејси, сосема јасно и гласно ги кажа причините поради кои луѓето остануваат сиромашни. Односно, во книгата “Збогати се на свој начин” детално се занимавал со толку посакуваното збогатување. Тој објасни зошто финансиската благосостојба заобиколува голем дел од населението.

Сиромашни од еден до пет

Првата сигурна причина зошто ќе се пензионирате сиромашни е тоа што не ви паѓа на памет дека би можеле да станете богати. Кој?! Јас?! Можеби причината е тоа што не сте пораснале во опкружување на богатите или не сте запознале некој многу богат.

Втората причина логично ја следи првата. Ако никогаш не ви паднало на памет дека ТИ можеш да се збогатиш, тогаш никогаш не си донел одлука дека еден ден ќе бидеш богат. Поточно, ако работиш со години како што си работел, ништо не менуваш, ќе биде исто како што ти било секогаш.

Третото е клучно – дури и да ви падне на памет да се збогатите и да ја донесете таа одлука, одолговлекувањето ќе спречи се што би можело да продолжи. Никогаш немате добра година, имате погрешен месец, пазарот не ви одговара, условите за бизнис се лоши. Како што пишува Брајан Трејси, „Одложувањето е крадец на времето и на животот“.

Четврто, многу важна причина се однесува на вашата дисциплина во одложувањето на задоволувањето.

Што точно размислува Трејси?

Тој вели дека е голем проблем ако не можете да одолеете да потрошите се што ќе заработите. И повеќе од тоа. Огромното мнозинство имаат неодолив нагон да го потрошат секој денар што ќе го заработат, покрај тоа и колку што можат на кредит. „Ако не знаете како да заштедите пари, немате потенцијал за нешто големо“, напиша Клемент Стоун, основач на голема американска осигурителна компанија.

Петтата причина е што размислувате и работите од ден на ден и месец за месец, наместо да планирате 10 или 12 години од иднината.

Самиот чин на продолжување на временската перспектива, како што пишува Трејси, чинот на размислување далеку во иднината, го менува вашиот став. Станувате попромислени кога донесувате одлуки, поставувате поголеми и подолгорочни цели, развивате трпение и упорност. Станувате подобра и попозитивна личност. Таков е начинот на размислување на луѓето кои цел живот одат напред и нагоре.

И во оваа, една од десетиците книги потпишани од Брајан Трејси, голем учител и бизнисмен, тој докажува дека богатството започнува од главата.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП