петок, 2 декември 2022
ПочетнаЗДРАВЈЕИзненадувачки лесен трик за контрола на прејадувањето

Изненадувачки лесен трик за контрола на прејадувањето

Според новата студија, прејадувањето може да се избегне на еден начин и тоа не да се готви помалку. Една студија спроведена во „Cornell Food and Lab Lab“ покажува дека ако нашата кујна е преоптоварена и хаотична, може да предизвика двојно зголемување на калориите што ги консумираме.

Истражувачите разделиле 98 жени во две групи. Во едната група тие треба да го опишат времето кога чувствуваат дека нивниот живот е под контрола, а во другата група – кога почувствувале дека нивниот живот е надвор од контрола. Половина од учесниците се во неуредна, хаотична кујна полна со весници, валкани садови и телефон кој ѕвони. Другата половина – во чиста, уредна и тивка кујна. Во двете простории има чинии од бисквити, крекери и моркови.

Само за 10 минути учесниците кои пишуваат за времето кога се чувствуваат надвор од контрола и биле во неуредната кујна, изеле 53 калории повеќе од колачињата, за разлика од жените кои се во чистата кујна.

„Да си во хаотична ситуација и да се чувствувате надвор од контрола е прилично лошо за исхраната како целина“, вели Лени Вартаниан, лидер во истражувањето, цитиран во изјавата. „Се чини дека ова ги тера луѓето да мислат: „Сè е надвор од контрола, па зошто и јас да не сум?“.

Групата која пишува за чувството на контрола потрошиле околу 100 калории помалку во хаотичната и неуредна кујна од оние кои се чувствуваат под стрес. Ова води кон претпоставката дека медитацијата може да биде корисна техника за губење тежина (иако истражувачите сугерираат дека чистењето најверојатно е најлесното решение).

Значи, дали се уште сакате да живеете во неуредна кујна? Измијте ги садовите, избришете ги плочките и подредете се. Покрај тоа, работата во домаќинството се покажа дека го намалува стресот и ја подобрува благосостојбата.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП