16 април, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЦените на домовите во ЕУ се зголемија за 39 отсто од 2010-та...

Цените на домовите во ЕУ се зголемија за 39 отсто од 2010-та (ИНФОГРАФИК)

Кириите и цените на домовите во Европската унија продолжија да растат постојано во третиот квартал од 2021-ва година, зголемувајќи се за 1,2% и 9,2% соодветно на годишна основа, покажуваат најновите податоци на Евростат.

Помеѓу 2010-та година и вториот квартал од 2011-та година, цените на домовите и кириите во ЕУ следеа сличен тренд, но оттогаш значително варираат. Додека кириите постојано се зголемуваа до третиот квартал од 2021-ва година, цените на домовите значително флуктуираа.

По остриот пад помеѓу вторите три месеци од 2011-та година и првите три месеци од 2013-та година, цените на домовите останаа повеќе или помалку стабилни помеѓу 2013-та и 2014-та година. Потоа имаше брз раст на почетокот на 2015-та година и оттогаш цените на домовите се зголемуваа на многу побрза стапка од кириите.

Во периодот од 2010-та година до третиот квартал од 2021-ва година, кириите се зголемија за 16%, а цените на домовите за 39%.

Огромен раст во Естонија и Унгарија

Од 2010-та година, цените на домовите се зголемени повеќе од двојно во Естонија, Унгарија, Луксембург, Латвија и Австрија.

Кога се споредува третиот квартал од 2021-ва година со 2010-та година, цените на домовите се зголемени повеќе од кириите во 18 земји на ЕУ. Цените на домовите пораснаа во 23 земји и паднаа во четири, при што цените најмногу пораснаа во Естонија (+ 141%), Унгарија (+ 118%), Луксембург (117%), Латвија (106%) и Австрија (104). %). Пад е забележан во Грција (-28%), Италија (-12%), Кипар (-6%) и Шпанија (-0,5%).

Во однос на кириите, моделот е различен. Кога ќе се споредат третите три месеци од 2021-ва година со 2020-та година, цените се зголемија во 25 земји-членки и се намалија во две. Најголем раст има во Естонија (+ 162%), Литванија (+ 111%) и Ирска (+ 68%). Пад е забележан во Грција (-25%) и Кипар (-3%).

Рекорден пораст на цените на домовите во еврозоната

Што се однесува до цените на куќите за периодот јули-септември 2021-ва година во однос на истиот период минатата година, тие се зголемени за 8,8% во еврозоната. Ова е нивниот најбрз годишен пораст од 2005-та година, кога почнаа да се собираат податоци. Во вториот квартал од 2021-ва година растот беше 6,8%, а за ЕУ ​​е 7,4%.

Во однос на вторите три месеци од 2021-ва година, цените во областа на единствената валута се зголемени за 3,3%, а во ЕУ за 3,1%.

Споредено со претходните квартали од 2021-ва година, сите земји-членки за кои се достапни податоци пријавуваат годишен пораст на цените на домовите во третиот квартал, а на половина овој пораст е над 10%.

Најбавен раст е забележан во Кипар (2,2%) и Италија и Шпанија (по 4,2%). Најбрз раст е забележан во Чешка (22%), Литванија (18,9%), Естонија (17,3%) и Холандија (16,8%).

Во однос на април-јуни, цените се зголемени во сите земји-членки. Најбавен пораст е забележан во Романија (0,1%), Финска (0,2%) и Данска (0,3%), а најбрз во Чешка (7,3%), Холандија (5,9) %), Литванија (5,4%) и Ирска (5,1%).

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП