среда, 7 декември 2022
ПочетнаКОРОНАДобри вести во Новата Година – пристигнува нова вакцина, која создава доживотен...

Добри вести во Новата Година – пристигнува нова вакцина, која создава доживотен имунитет

Светот е пред третата година од борбата против коронавирусот, но добрите вести доаѓаат од Токио, Јапонија.

Јапонските научници забрзано работат на револуционерна вакцина која ќе гарантира доживотна ефикасност, објави порталот „Јапан Тајмс“.

Постоечките вакцини поради падот на нивото на антителата бараат инјектирање на засилувачи – т.н. засилувачка доза – и новата вакцина треба да донесе голем пресврт на човештвото – покрај здравствените придобивки, може да доведе и до значителни финансиски заштеди.

Мичинори Кохара, почесен професор на Метрополитен институт за медицински науки во Токио, почна да размислува на почетокот на 2020 година за вакцина која, како онаа за големите сипаници, ќе помогне да се искорени опасниот коронавирус. Во април 2020 година, Кохара, во соработка со Националниот институт за заразни болести, започна да го развива рекомбинантниот вирус на вакцина, кој го содржи шилестиот протеин SARS-CoV-2, предизвикувачкиот агенс на ковид-19. Неговиот тим избра непатоген вид вакцина наречен DIs, кој делува како исклучително ефикасен и безбеден вирусен вектор.

Револуционерната вакцина на Кохара може да произведе моќни неутрализирачки антитела во рок од една недела по имунизацијата и да понуди долготрајна заштита. И ако се примат две дози од вакцината со разлика од три недели, неутрализирачките антитела се зголемуваат за дури десет пати. Вакцината најверојатно ќе биде ефикасна и против омикрон. Друга предност е неговата способност да се чува долго време на собна температура.

Експериментите на глувци со рекомбинантен вирус на вакцина што го кодира високо патогениот ген на птичјиот грип покажале високи нивоа на антитела кои останале стабилни повеќе од 20 месеци, што е речиси просечниот животен век на глувците – сите вакцинирани глувци биле живи 20 месеци по вакцинацијата, невакцинираните починале.

„Оваа вакцина може да предизвика антитела и да создаде доживотен имунитет. Една инјекција ја задржува својата ефикасност повеќе од 20 месеци, а не постои друга вакцина која може да постигне такви ефекти“, вели Мичинори Кохара.

Истражувањето на мајмуните макаки, ​​исто така, покажа дека вакцината ги штити приматите од развој на пневмонија, а количината на вирусот откриен во нивните бели дробови беше под границата – седум дена по инфекцијата со коронавирус.

Јапонскиот производител на лекови Nobelpharma Co. планира да ги спроведе првата и втората фаза од клиничките испитувања на вакцината Кохара до почетокот на 2023 година. Студијата ќе вклучи 150 до 200 доброволци, вклучително и оние кои биле заразени, па дури и целосно вакцинирани. Доколку се потврдат ефикасноста и безбедноста, завршната фаза од клиничкото испитување треба да започне веднаш потоа, а комерцијализацијата на вакцината е закажана најрано за 2024 година.

Кохара исто така тврди дека неговата вакцина предизвикува многу помалку несакани ефекти. Тоа го поткрепува и фактот што вирусите во вакцината против сипаници се користеле повеќе од два века и биле безбедни. Да потсетиме, пред искоренувањето на големите сипаници во 1980 година, вакцината се користеше до 1976 година, а ја примаа речиси сите луѓе родени пред 1976 година.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП