петок, 27 јануари 2023
ПочетнаКОРОНАСтудиите даваат надеж: Ако се заразите со омикрон, помала е веројатноста да...

Студиите даваат надеж: Ако се заразите со омикрон, помала е веројатноста да завршите во болница

Утврдено е дека бустер дозата на вакцината обезбедува значителна дополнителна заштита од асимптоматска инфекција.

Ризикот од хоспитализација за пациенти со варијантата омикрон е дури 40 до 45 проценти помал отколку кај пациентите со варијантата делта, според студијата на лондонскиот Империјал колеџ објавена во средата.

Доказите за намален ризик од хоспитализација поради инфекција со омикрон во споредба со инфекција со делта се наоѓаат во сите случаи во текот на периодот на студијата, велат научниците за студијата која ги анализирала податоците од случаите потврдени со PCR во Англија помеѓу 1 и 14 декември.

Научниците се тркаат да одговорат на прашањата за вирулентноста на омикронот и сериозноста на болеста со оваа варијанта за да им помогнат на властите да одговорат на варијантата на омикрон, која се шири со огромна брзина.

Британска студија следи по јужноафриканската студија од средата, која покажа дека луѓето со потврдена омикрон инфекција во Јужна Африка помеѓу 1 октомври и 30 ноември имале 80 отсто помали шанси да бидат примени во болница отколку оние на кои им била дијагностицирана друга варијанта во истиот период.

Истражувачите од Империјал колеџ рекоа дека ризикот од одење во болница со омикрон е 20 до 25 проценти помал отколку со делта.

Но, додаваат дека при анализата на намалениот процент на хоспитализирани со варијантата омикрон мора да се земе предвид дека постои поголем ризик од инфекција од омикрон поради намалената заштита која ја обезбедува вакцинацијата како и болеста.

Велика Британија објави повеќе од 100.000 нови случаи на СОВИД-19 во средата за прв пат откако стана достапно опсежното тестирање.

Истражувачите процениле дека нивните проценки од студијата сугерираат дека луѓето кои примиле најмалку две дози од вакцината останале значително заштитени од хоспитализација, дури и ако заштитата од инфекција во голема мера била изгубена против варијантата омикрон.

Во средата беше објавена и шкотска студија, која исто така ги спореди инфекциите со омикрон и делта.

Анализата на податоците за делта или омикрон-индуцираниот СОВИД-19 во ноември и декември покажа дека „омикрон е поврзан со две третини намалување на ризикот од хоспитализација во споредба со заразените со делта варијантата“.

Утврдено е дека бустер дозата на вакцината обезбедува значителна дополнителна заштита од асимптоматска инфекција.

Ограничувањето на студијата беше тоа што во моментот на нејзиното спроведување немаше хоспитализирани лица помлади од 60 години.

Ниту една од двете студии сè уште не е подложена на научен преглед.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП