четврток, 18 август 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАПотрошувачката на енергија во ЕУ се намалува во 2020-та поради пандемијата (ИНФОГРАФИК)

Потрошувачката на енергија во ЕУ се намалува во 2020-та поради пандемијата (ИНФОГРАФИК)

Во 2020-та година, потрошувачката на примарна енергија во Европската унија (ЕУ) нагло ќе падне на 1,236 милијарди тони еквивалент на нафта (Mtoe), што е за 5,8% подобро од целта за ефикасност во 2020-та година.

Сепак, ова е 9,6% од целта за 2030-та година, што сугерира дека напорите за подобрување на ефикасноста мора да продолжат и во наредните години, според Евростат.

Потрошувачката на финална енергија достигнува 907 Mtoe: 5,4% подобра од целта за ефикасност во 2020-та година и 7,2% подобра од целта за 2030-та година.

Потрошувачката на енергија во ЕУ во 2020-та година е на најниско ниво од 1990-та година (првата година за која се достапни податоци), што во голема мера се објаснува со ефектите од пандемијата.

Потрошувачката го достигна врвот во 2006-та година, кога потрошувачката на примарна енергија беше 15,1% над целта за 2020-та година, а потрошувачката на финална енергија беше 9% над целта за 2020-та година.

Споредено со просекот за 2017-2019 година, потрошувачката на примарна енергија е намалена за 9,9% на ниво на ЕУ, а потрошувачката на финална енергија за 8,4%. Голем дел од овој остар пад се должи на ограничувањата поврзани со Ковид-19.

Споредено со просекот за 2017-2019 година, потрошувачката на примарна енергија опаѓа во сите земји-членки на ЕУ. Најголемо намалување е забележано во Естонија (-21,2%), потоа Шпанија (-14,8%) и Кипар (-13,4%), додека Литванија (-0,7%), Унгарија (-2,5%) и Романија (-4,5%) забележале најмали намалувања.

Намалување во сите земји на ЕУ е забележано во потрошувачката на финална енергија во однос на просечната за 2017-2019 година. Најголема е во Малта (-17,4%), Кипар (-15,9%) и Шпанија (-14, 2%), а најмал во Романија (-0,3%), Унгарија (-2,9%) и Шведска (-2,9%).

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП