понеделник, јануари 17, 2022
ПочетнаАВТОБИЗЗошто не е добро да се купат половни зимски гуми?

Зошто не е добро да се купат половни зимски гуми?

Секоја година голем број возачи кај нас се одлучуваат да купат половни зимски гуми. Единствената причина поради која се одлучуваат на овој чекор е првично заштедата. Сепак, таквото купување често може да биде ризично, па дури и неисплатливо.

Кај нас зимската опрема е задолжителна од 15 ноември годинава до 15 април следната година.

Ако сеуште не сте го направиле, сега е последен момент да ги замените летните или старите и истрошени гуми и да купите нови. Сепак, многу возачи наместо да купат нови гуми, многу возачи се одлучуваат за половни. Ако се земе предвид финансиската состојба на нашите граѓани, тоа не треба да не чуди премногу, луѓето сакаат да поминат што е можно поевтино.

Зошто е важно да се изберат нови зимски гуми?

Гумите се единствениот дел од возилото кои доаѓаат во контакт со подлогата. Затоа тие се најважни за безбедноста. Ако гумите се лоши, нема да можете да закочите навреме или возилото ќе се лизне во кривина. Возењето со лоши гуми е ризично без разлика колку внимателно возите. Затоа не треба да штедиме на делот од опремата од која зависи нашиот живот.

Еве конкретна причина зошто не треба да купувате користени зимски гуми:

Просечниот купувач, кога купува половни гуми, веројатно ја гледа длабочината на профилот на нив и врз основа на тоа одлучува дали да ги купи. Затоа тој проценува колку долго ќе може да ги користи: Колку е подлабок профилот, толку подолго ќе трае. Мал број купувачи освен профилот ја гледа и општата состојба на гумата и се трудат да не пропуштат очигледни оштетувања.

Ова во никој случај не е доволно бидејќи опасноста лежи во оштетувањето на гумата кое не е видливо со голо око. Станува збор за пукнатини во структурата на гумата, дури и микропукнатини, кои настануваат доколку претходниот сопственик, на пример, нагло преминувал на работ на коловозот, возел преку дупки и слично. Ќе се согласите дека овие ситуации се многу чести и може да предизвикаат голем број оштетувања кои може да предизвикаат пукање на гумата при подоцнежна употреба.

Покрај овие оштетувања кои често не се видливи со голо око, тоа се меѓу оние кои настанале доколку претходниот сопственик не се грижел за притисокот на гумите. Тоа значи дека таква гума често се триела на шарата – ако притисокот бил помал, гумата се возела на рабовите, а ако била повисока, се триела во средината. Во двата случаи, сопирањето и стабилноста на таквите гуми се загрозени.

Половните зимски гуми може да бидат оштетени

Според истражувањето спроведено од британскиот независен институт за безбедност во сообраќајот, утврдено е дека дури 40 отсто од тешко оштетените гуми се на пазарот на половни гуми, односно во продажба.

Освен овие наводи, возачите не треба да го заборават фактот дека таквите гуми некој со причина ги сменил од возилото и дека се доволно добри за да не ги отпише.

Исклучително малку луѓе менуваат речиси нови гуми за подобри, а бројот на користени гуми на пазарот е огромен. Ова јасно покажува дека повеќето од овие гуми всушност се отстранети од возилото со добра причина.

И за крај, ако сте имале среќа и сте нашле користена гума без оштетувања, таа сигурно е донекаде истрошена, па времето за купување нови ќе дојде многу порано отколку ако првично сте избрале нови гуми.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

СЛЕДЕТЕ НЕ

91,751фановиЗаследи
2,158следбенициЗаследи
1,420следбенициЗаследи