четврток, 7 јули 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАГлобален долг: Просечен долг по глава на жител 37.500 долари

Глобален долг: Просечен долг по глава на жител 37.500 долари

Вкупниот глобален долг е околу 300 трилиони долари, а оваа огромна сума претставува 353 отсто од глобалниот БДП, покажуваат податоците за вториот квартал од оваа година.

Сепак, тоа е подобрување во однос на првиот квартал кога глобалниот долг изнесуваше 362 отсто од БДП. Тоа би значело дека секој жител на планетата должи во просек по 37.500 долари.

Вкупното ниво на долг, кој ги вклучува државниот долг, долгот на домаќинствата и корпоративните и банкарските долгови, се зголеми за 4,8 трилиони долари до крајот на јуни. Најголем дел од тој долг е државен или национален долг. Тоа е нето акумулација на владиниот буџетски дефицит, односно вкупната сума што владата им ја должи на доверителите.

Кога станува збор за земјите со најголем долг во однос на нивниот БДП, Јапонија е на прво место со дури 235 отсто од долгот. Јапонија должи повеќе од 13.000 милијарди долари, според ММФ. Иако САД имаат речиси 29.000 милијарди долари национален долг, тоа е нешто помалку од 134% од БДП на земјата, па нивниот долг е поодржлив.

Долгот на Грција од 379 милијарди долари изгледа речиси незначителен за Соединетите држави, но претставува повеќе од 210 отсто од БДП. Следна земја на Европската унија со најголем национален долг во однос на бруто социјалниот приход е Италија, која должи повеќе од 3.000 милијарди долари, што е речиси 135% од БДП на земјата.

Според податоците пред пандемијата, Франција должела 2.900 милијарди долари, а во меѓувреме таа сума несомнено е зголемена. Долгот на Франција изнесува повеќе од 98 отсто од БДП. Германија должи повеќе од 4,3 трилиони долари, што претставува околу 72,5 отсто од БДП на најголемата економија во Европа. Според прогнозите на експертите, нивото на долгот на Германија кон БДП следната година ќе биде помало од 70%.

Втората економија во светот – Кина, имаше национален долг од нешто помалку од 9.000 милијарди долари пред пандемијата, што е 54,4 бруто домашниот производ. Сепак, трендот на раст на кинескиот долг во однос на БДП е неповолен, бидејќи во 2014 година изнесуваше околу 41,5 отсто.

Русија има околу 216 милијарди долари национален долг, или помалку од 19,5 отсто од БДП. Русија е деветта на листата на најмалку задолжени земји во светот. Според податоците од минатата година, Велика Британија должи околу 3.000 милијарди долари, што е повеќе од 85% од БДП на земјата. Со оглед на Брегзит и пандемијата, треба да се очекува дека британскиот долг во меѓувреме ќе порасне.

Хрватска, која е членка на ЕУ, имала повеќе од 47,5 милијарди долари долг или 73,2 отсто од БДП. Долгот на Словенија пред почетокот на пандемијата изнесуваше 38,68 милијарди долари, што претставува повеќе од 66 отсто од БДП.

Откако минатата недела беше одобрена третата транша од заемот од ММФ во износ од 700 милиони долари, Украина се проби на третото место во светот по обемот на акумулиран долг кон ММФ, а Аргентина и Египет се пред тоа.

Експертите не се целосно согласни во проценката на ризикот од презадолженост. Некои сметаат дека тоа неминовно ќе доведе до зголемување на каматните стапки и трошоците за задолжување, што го намалува економскиот раст и инвестициите во јавниот сектор.

Сепак, овогодинешниот извештај на RBC Wealth Management наведува дека трошоците за сервисирање на долгот на САД се намалени во 2020 година благодарение на ниските каматни стапки. Прашање е само до кога ќе останат одржливи ниските, таканаречени нулта каматни стапки, пред се поради инфлацијата.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП