понеделник, 8 август 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАКолку тежат фондовите? Годинава достигнаа рекордно ниво!

Колку тежат фондовите? Годинава достигнаа рекордно ниво!

Активата на 500-те најголеми фондови за управување со средства во светот достигнува рекордно високо ниво од 119,5 трилиони долари, според новата студија на „Thinking Ahead“.

Ова претставува зголемување од 14,5% на годишна основа до крајот на 2020-та година, кога вкупната вредност на средствата на овие компании достигна 104,4 трилиони долари.

Студијата, спроведена заедно со „Pensions & Investments“, водечка американска инвестициска публикација, ја потврдува растечката концентрација на средства меѓу првите 20 фондови, чиј пазарен удел се зголеми во текот на периодот до 44% од вкупните средства.

Вкупно 221 управувачи на средства на списокот во 2011-та година веќе се раселени од други фондови, што го истакнува растечкото темпо на конкуренција, консолидација и ребрендирање.

Американскиот „BlackRock“ го задржа првото место со имот од 8,676 трилиони долари, а по него е „Vanguard Group“ со 7,148 трилиони долари и „Fidelity Investments“ со 3,609 трилиони долари. „Allianz Group“ е единствената европска компанија во топ 5 со средства од 2,934 трилиони долари. Американската банка „J.P. Morgan Chase“ е на шестото место со 2,716 трилиони долари.

Меѓу првите 20 места, вкупно 14 компании се лоцирани во САД, со учество од 78,6%.

Севкупно, пасивните инвестиции учествуваа со 26%, што претставува зголемување од 16,2% во споредба со зголемувањето од 15,4% на активно управуваните средства.

„Сведоци сме на невидена промена во инвестициската индустрија – драстично забрзана од пандемијата. Конкретно, одржливоста веќе не е само луксуз за некои компании. Наместо тоа, за време на пандемијата, менаџерите на средства ширум светот станаа уште посвесни за меѓусебната поврзаност на финансискиот систем со општеството и животната средина“, рече Роџер Ирвин, ко-основач на институтот „Thinking Ahead“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП