петок, јануари 21, 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАЦените на челикот би можеле да бидат многу повисоки во наредните години

Цените на челикот би можеле да бидат многу повисоки во наредните години

Цените на челикот би можеле да бидат „многу повисоки“ во следните години отколку на сегашното ниво, изјави извршниот директор на голема индиска компанија за челик во интервју за „CNBC“.

Во текот на последните седум или осум години, просечната цена за топло валани калеми беше околу 400-450 долари за метрички тон, рече извршниот директор на „Tata Steel“, Т.В. Нарендран.

Долгорочната просечна цена во наредните години најверојатно ќе биде над 600 долари, предвиде тој. Цените во понеделникот беа 750 долари во Кина и 850 долари во Југоисточна Азија, додаде Нарендран.

„Очекувам цената да флуктуира во овој опсег, флуктуирачки, се разбира, но овие флуктуации ќе бидат на повисоки нивоа отколку што видовме во минатото“, рече тој.

Нарендран објави дека пазарот на челик претрпува неколку промени, вклучително и зголемувањето на цените и еволуирачката улога на Кина на самиот пазар.

„Во последните 10 години извозот од Кина доминираше. Сега има многу поголема стабилност во светската трговија со челик“, рече тој.

На својот врв, Кина извезуваше повеќе челик отколку што трошеше Индија, рече Нарендран. Кинескиот извоз на челик потоа се преполови на 60 милиони тони годишно и би можел дополнително да падне бидејќи земјата ги следи своите цели за нето нула емисии, додаде тој.

„За првпат по многу години, Кина не е во срцето на побарувачката за челик“, рече Нарендран. Тој исто така истакна дека Светската асоцијација на производители на челик очекува растот на потрошувачката на челик во оваа година да дојде од други земји.

„Западните инвестиции во инфраструктурата исто така имаат позитивен ефект врз побарувачката“, додаде тој.

Од гледна точка на понудата, трошоците за производство се на „историски високи нивоа“ поради цените на јагленот. Сепак, цените на железната руда паднаа и треба да се движат помеѓу 100 и 120 долари за тон на долг рок, рече тој. Јагленот и железната руда се суровини што се користат во производството на челик.

„Во текот на следните 10 години, очекувам цените на челикот да бидат на многу повисоки нивоа од претходните 10 години“, рече Нарендран.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП