петок, јануари 21, 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАСАД повеќе не е најбогатата земја во светот

САД повеќе не е најбогатата земја во светот

Светското богатство се зголеми од 156 трилиони долари во 2000-та година на 514 трилиони долари во 2020-та година, според извештајот на консултантската компанија „McKinsey“.

Анализата покажува дека 60% од богатството е концентрирано во десетте најбогати земји. Вкупно 50 отсто од растот во последните две децении се должи на Кина, додека 22 и 11 отсто отпаѓаат на САД и Јапонија.

Кинезите сега имаат комбинирано богатство од 120 трилиони долари, што е повеќе од 7 трилиони долари во 2000-та година.

Во Соединетите Држави, од друга страна, богатството на населението е речиси двојно зголемено на сегашните 90 трилиони долари.

Вкупно 67% од богатството во Кина и САД е контролирано од 10% од најбогатите луѓе во двете најголеми економии, што покажува дека нееднаквоста не само што опстојува, туку и се продлабочува.

Недвижностите сочинуваат 68% од светското богатство денес и се речиси подеднакво распределени меѓу земјоделското земјиште и станбените објекти (35 и 33 проценти).

Зголемувањето цените на градежните материјали, како и проблемите околу имотниот гигант „Evergrande“, може да доведат до криза во Кина слична на онаа од 2008-ма година во САД, предупредува „McKinsey“.

Тоа би збришало до 33% од светското богатство, велат консултантите на компанијата.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП