недела, 3 јули 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАПроблемот со снабдувањето ја погоди и јапонската економија

Проблемот со снабдувањето ја погоди и јапонската економија

Јапонската економија се намали побрзо од очекуваното во третиот квартал, бидејќи глобалните нарушувања на снабдувањето влијаеја на извозот и плановите за деловни трошоци, а новите случаи на Ковид-19 го влошија расположението на потрошувачите.

Додека многу аналитичари очекуваа дека третата по големина светска економија ќе закрепне во тековниот квартал, бидејќи паѓаат ограничувањата за вирусот, влошените глобални производствени проблеми ги зголемуваат ризиците за Јапонија која е зависна од извозот.

„Контракцијата беше многу поголема од очекуваното поради ограничувањата на синџирот на снабдување, што силно го погоди производството на автомобили и капиталните трошоци“, рече Такеши Минами, главен економист во „Norinchukin Research Institute“.

„Очекуваме економијата да закрепне овој квартал, но темпото ќе биде бавно бидејќи потрошувачката не започнува добро, дури и откако ограничувањата за Ковид-19 беа олеснети кон крајот на септември“, додава Минами.

Економијата се намали со годишна стапка од 3,0% во јули-септември по ревидираниот раст од 1,5% за првиот квартал, според прелиминарните податоци за бруто домашниот производ во понеделникот. Ова е многу полошо од просечната прогноза на пазарот за пад од 0,8%.

Слабиот БДП е во контраст со повеќе ветувачки податоци од другите развиени земји, како што се Соединетите Американски Држави, чија економија се зголеми за 2,0% во третиот квартал поради силната побарувачка.

На квартална основа, БДП-то се намали за 0,8% во споредба со просечните очекувања за пад од 0,2%.

Според некои аналитичари, силната зависност на Јапонија од автомобилската индустрија значи дека економијата е поранлива на прекини во трговијата од други земји.

Премиерот Фумио Кишида планира да подигне огромен пакет економски стимулации во вредност од „десетици трилиони јени“ во петок, но некои економисти остануваат скептични за неговото влијание врз растот на краток рок.

„Пакетот најверојатно ќе биде мешавина од краткорочни и долгорочни мерки за раст, а фокусот може да биде заматен, така што нема да има големо влијание на краток рок“, рече Минами.

Потрошувачката е намалена за 1,1% во јули-септември во однос на претходниот квартал по пораст од 0,9% во периодот април-јуни.

Капиталните расходи, исто така, се намалија за 3,8%, откако пораснаа со ревидиран пораст од 2,2% во претходниот квартал.

Домашната побарувачка достигна 0,9 процентни поени на растот на БДП-то. Извозот падна за 2,1% во јули-септември на квартална основа, откако трговијата беше погодена од недостигот на чипови и ограничувања во синџирот на снабдување.

Аналитичарите анкетирани од „Reuters“ очекуваат јапонската економија да се прошири со годишна стапка од 5,1% во тековниот квартал поради закрепнувањето на потрошувачките активности и автомобилското производство.

Сепак, јапонските компании сè уште се соочуваат со ризик од повисоки трошоци за суровини и проблеми со снабдувањето што се закануваат да ги поткопаат економските перспективи на краток и среден рок.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП