недела, 3 јули 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАЦентралните банки се подготвуваат за пристигнување на дигиталните валути

Централните банки се подготвуваат за пристигнување на дигиталните валути

Дигиталните валути подготвени од големите централни банки најверојатно ќе станат законско средство за плаќање во нивните јурисдикции. Барем ова мислење го делат владините претставници кои ги истражуваат можностите за вакви иницијативи.

Таков развој на настаните е „веројатен“ во еврозоната, коментираше членот на Извршниот одбор на Европската централна банка (ЕЦБ) Фабио Панета за време на конференцијата во Хелсинки.

Во изјавата од истиот настан, гувернерката на руската централна банка Елвира Набиулина се согласи на слична иднина. Сепак, таа ја истакна важноста од „непречена циркулација на различни форми на пари“, нарекувајќи ја „клуч за довербата на јавноста во овие пари“.

Обезбедувањето дигитални пари ќе бидат законски признати како начин на плаќање, заедно со банкнотите и монетите, што би можело да и даде предност на новата валута во однос на другите видови електронско плаќање.

Исто така, може да ги ублажи стравувањата дека дигиталните пари ќе бидат запоставени на сметка на кредитните картички и апликациите или дури и на стабилните пари.

„Би било прилично чудно дополнителен инструмент издаден од централна банка да нема статус на законско средство за плаќање“, додаде Панета.

„ЕЦБ ќе го разгледа ова прашање во следните две години“, рече тој, но истакна дека доделувањето на овој статус не треба да се зема здраво за готово.

Во Кина, која најверојатно ќе биде првата голема економија која ќе има свои дигитални пари, плановите за дигиталниот јуан од самиот почеток го обезбедија како законско средство за плаќање.

Гувернерот на централната банка на земјата, Ји Ган, кој исто така учествуваше на форумот, рече дека се додека има потреба од готовина, Народната банка на Кина нема да ги прекине испораките или да нареди нивна замена.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП