петок, 7 октомври 2022
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАНедостатокот на чипови ќе го намали производството на „iPhone 13“

Недостатокот на чипови ќе го намали производството на „iPhone 13“

„Apple Inc.“ најверојатно ќе го намали производството на смартфонот „iPhone 13“ за околу 10 милиони единици поради недостаток на чипови ширум светот, информира „Bloomberg“, повикувајќи се на познати извори.

Според „Bloomberg“, компанијата се очекува да произведе 90 милиони нови модели на „iPhone“ до крајот на оваа година.

Изданието вели дека „Apple“ ги известил своите производители дека бројот ќе биде помал бидејќи добавувачите на чипови, вклучително и „Broadcom Inc“ и „Texas Instruments“, се соочуваат со тешкотии.

Акциите на „Apple“ паднаа за 1,2% во тргувањето после работното време, додека оние на „Texas Instruments“ и „Broadcom“ загубија околу 1% од нивната вредност.

Во јули, компанијата предвиде забавување на растот на приходите и објави дека недостатокот на чипови, кој почна да влијае на неговата способност да ги продава „Mac“ и „iPad“, ќе влијае и врз производството на „iPhone“.

Недостатокот на чипови изврши огромен притисок врз сите видови индустрии, од автомобилската индустрија до електрониката, што принуди многу производители на автомобили привремено да сопрат со работа.

Со својата огромна куповна моќ и долгорочни договори за снабдување со производителите на чипови, „Apple“ се справува со недостатокот подобро од многу други компании.

Ова доведе некои аналитичари да предвидат дека моделите на „iPhone 13“, кои беа претставени во септември, ќе пријават силна продажба бидејќи потрошувачите сакаат да се преселат на понови уреди компатибилни со 5G мрежите.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП