петок, 7 октомври 2022
ПочетнаКОРОНАНовите соеви на коронавирус бараат промени во вакцината: „Веќе се тестираат оние...

Новите соеви на коронавирус бараат промени во вакцината: „Веќе се тестираат оние против делта сојот“

И покрај фактот дека досега имавме неколку различни видови кои доминираа и се ширеа меѓу населението, како што се британскиот, јужноафриканскиот, сега делта сојот – вакцината против коронавирус се уште е иста.

„Вирусот од Вухан и делта вирусот се променија, но разликите не се големи. Разликата е во протеинскиот скок, и тоа е она што нашите антитела го препознаваат кога сме вакцинирани, тие се промениле само во неколку амино киселини од илјада амино киселини што го сочинуваат овој протеин. „Антителата што се создаваат по вакцинацијата, кои ги препознаваат овие соеви, можат да го блокираат вирусот да влезе во клетките“, објасни вирусниот имунолог Лука Чичин-Шаин.

Тој додаде дека лабораториите ширум светот работат на измена на вакцината.

„Вакцините против делта сојот веќе се тестираат“, рече Чичин-Шаин, кој исто така учествува во такво истражување.

“Видовме кај нас дека функционира многу добро кај животните, гледаме долгорочна заштита, но се уште не сме дојдени да побараме од агенциите да започнат да експериментираат врз луѓето. Но, кај други, сигурно веќе има клинички испитувања на луѓе. Тоа е реално „Треба да се очекува дека новите формулации за вакцините ќе бидат на пазарот на крајот на оваа година или на почетокот на следната година“, посочи тој.

Тој рече дека нема да има една вакцина, туку повеќе видови.

„Некои од нив ќе инјектираат неколку варијанти на вирусот, како кај вакцините против грип“, спореди тој.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП