четврток, јануари 20, 2022
ПочетнаКАРИЕРАЗамислете да ви испрати CV Никола Тесла: Дали би го вработиле?

Замислете да ви испрати CV Никола Тесла: Дали би го вработиле?

Во ера кога вработувањето нови луѓе е условено од голем број фактори, од кои еден од главните е долгогодишното искуство и престижното образование, се поставува прашањето дали денешните директори би ангажирале великани од минатото кои направиле многу за човештвото, но не за нивното CV.

Имено, еден хрватски директор, Хрвоје Мерки, се запрашал токму тоа на својот профил на социјалната мрежа LinkedIn.

„Замислете сега е 1880 година! Никола Тесла доаѓа во вашата компанија, го доставува своето CV, го поканувате на интервју и сфаќате дека има завршено средно училиште гимназија, го напуштил факултетот и има многу мало работно искуство“, вели тој во својата објава, а потоа праша:

„Дали ќе го вработите и на кое работно место?“

Заедно со објавата, тој даде и пример како би изгледала биографијата на Никола Тесла.

Соопштението предизвика бројни реакции на оваа мрежа. Над 4.000 луѓе ја лајкуваа објавата, а 360 луѓе коментираа и го дадоа своето мислење.

„Тесла бил добар само во изумите, а не во бизнисот“

Еден од корисниците на LinkedIn, ги повикал луѓето да размислат колку оваа област напредувала од Никола Тесла досега.

Експертите како Никола сеуште ги напуштаат нашите области и сеуште не ги прифаќаат на работни места „овде“, бидејќи секогаш има некој со јака „врска“ кој има совршено CV од веб -платформа, додека сликата со сватовите била толку исклучителна што веднаш заминал на директорска позиција! Значи, од 1880 година и сеуште, дури и Никола, не е исклучок што тој ги напуштил овие области, а потоа го имал ова CV (каде да го „изгради“ во 1880 година, во пилани или рудници, или можеби во кралската бања или винарија?), освен  тоа дека неговите пронајдоци дојдоа на светско ниво, па сега сите го знаат.😁“, напиша тој и додаде дека ќе го вработи.

Друг корисник предупреди дека едно нешто постојано се занемарува.

„Тоа е дека Тесла беше добар само во своите пронајдоци, во своите иновации. Тесла не беше добар со финансиите и не беше добар во бизнисот и ако немаше среќа да најде некој што е подготвен да инвестира во него, немаше да стигне до неговите пронајдоци.

Тој едноставно најде добар спонзор, а без добар спонзор веројатно ќе завршел како илјадници мигранти од областа на Екс Југославија“.

Додека некои истакнуваат дека е жално што работодавачите денес вработуваат само ако кандидатот има диплома, а не ако има знаење, други го посочуваат фактот дека Универзитетот во Белград е основан само во 1905 година и дека уште во 1880 година, Дипломата за средно училиште значела повеќе од тоа да имаш диплома од Харвард денес.

Што мислите за ова, и дали би го ангажирале Никола Тесла да дојде денес со ваква биографија на интервју за работа во вашата компанија?

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП