среда, 1 февруари 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАСВЕТШвајцарците рекоа одлучно „да“ во корист на истополовите бракови

Швајцарците рекоа одлучно „да“ во корист на истополовите бракови

На денешниот референдум Швајцарците гласаа одлучно во корист на бракот за сите, односно можноста за склучување и истополови бракови, што е голем пораз за сите противници кои тоа го претставуваат како закана за благосостојбата на детето, пренесува Хина.

64,1 отсто од гласачите на референдумот гласаа „за“, а ова се конечните резултати објавени од федералната влада, а сите швајцарски кантони, вклучувајќи ги и најконзервативните, гласаа за „брак за сите“.

„Ова е историски ден“, беше кажано неколку пати денеска во седиштето „Поддржувачи на бракот“ за секого.

„Денес, тоа е одраз на промената на менталитетот што почна да се случува во последните 20 години. Тоа е навистина одраз на многу широко и важно прифаќање на ЛГБТ луѓето во општеството “, рече Олга Баранова, портпарол на управниот одбор, пренесе АФП.

За членката на Либера, кој ја водеше кампањата, „ова е ден на славење и победа по осумгодишна кампања“ и момент да се посочи дека со прифаќањето хомосексуални бракови, Швајцарија е на исто ниво со другите земји кои веќе се на оваа ниво на отвореност и напредок.

Во Западна Европа, Холандија се издвои меѓу првите во 2001 година, кога станува збор за правата на ЛГБТ заедницата. Во Франција, бракот е легален за секого од 2013 година, во Германија од 2017 година.

Можеби победата на заговорниците за брак не е големо изненадување за секого, но нејзиниот размер е, особено затоа што противниците на истополовите бракови користеа шокантни предизборни плакати на крајот од кампањата и се чинеше дека тие победија.

Овозможено е посвојување дете

Хомосексуалните двојки во Швајцарија можат формално да стапат во животно партнерство од 2007 година, но новиот документ им дава нови права. Еден од нив ќе им овозможи на истополовите двојки да посвојат дете заедно, а на женските истополови парови ќе им биде дозволено да користат донација на сперма, што најмногу ги боли противниците.

За Моника Роџер, потпретседател на популистичката партија UDC, првата партија во Швајцарија, оваа недела е „црн ден“ за благосостојбата на децата.

Таа рече дека се плаши дека во некои случаи ќе биде потребно сурогат мајчинство или донација на јајце клетки.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП