четврток, јануари 20, 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈА„Ifo“ ја намалува прогнозата за раст за Германија во 2021-ва

„Ifo“ ја намалува прогнозата за раст за Германија во 2021-ва

Институтот „Ifo“ ја намали својата прогноза за економскиот раст на Германија во 2021-ва година за 0,8 процентни поени на 2,5%, бидејќи економијата не закрепна толку силно како што се очекуваше во третиот квартал.

Сепак, институтот ја зголемува својата прогноза за раст на најголемата европска економија во 2022-ра година за 0,8 процентни поени на 5,1%. Во 2023-та година, растот ќе забави до 1,5%, предвидува „Ifo“, цитиран од „MarketWatch“.

Обезбедувачите на услуги доживуваат сериозно закрепнување од коронавирусот. Сепак, индустриското производство се намалува поради тешкотиите во снабдувањето со клучни посредници.

Наглиот пораст на глобалната побарувачка за издржливи производи, електронски производи и специјални медицински производи ги турка многу производители на индустриски посредници потребни за производство на овие стоки до границите на нивниот капацитет, рече шефот за прогнозирање на „Ifo“, Тимо Волмерхајзер.

Во исто време, приватните потрошувачки трошоци имаат корист од олеснување на ограничувањата за ширење на коронавирусот и поповолни изгледи за вработување благодарение на напредокот во вакцинациите.

Според предвидувањата на институтот, бројот на невработени се очекува да падне дополнително на 2,4 милиони следната година и 2,3 милиони до 2023-та година од 2,6 милиони во оваа година. Така, невработеноста во Германија ќе се намали на 5,1% во 2022-ра година и 4,9% во 2023-та година од 5,7% во оваа година, предвидува „Ifo“.

Институтот очекува потрошувачките цени да се зголемат за 3% во оваа година. Растот на инфлацијата ќе забави до 2,3% во следната година и 1,6% во 2023-та година, според проценките на „Ifo“.

Германскиот национален буџетски дефицит најверојатно ќе достигне 157,3 милијарди евра во 2021-ва година и ќе падне на 52,1 милијарди евра во следната година, предвидуваат економистите. Во 2023-та година, буџетот на владата мора да се ребалансира, според прогнозата на институтот.

Суфицитот на тековната сметка на Германија годинава ќе достигне 218 милијарди евра и следната година ќе порасне на 220 милијарди евра. Бројката се очекува да достигне 234 милијарди евра во 2023-та година.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП