среда, 4 октомври 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАТурција очекува 7,5 милијарди долари од продажба на имот на странци

Турција очекува 7,5 милијарди долари од продажба на имот на странци

Турција оваа година очекува скоро 7,5 милијарди долари од продажба на имот на странци, објави турскиот весник „Hurriyet“.

Турскиот пазар на недвижности е во топ 10 со најбрзо растечки приходи од продажба на странци во светот, изјави Хакан Буџак, член на бордот на директори на Асоцијацијата за меѓународно рекламирање недвижности.

„Интересот на странските купувачи на имот во Турција расте во последните две години“, рече тој.

„Турција привлекува огромна побарувачка од 80 земји на четири континенти, особено од Ирак, Иран и Русија. Со оваа изведба влегуваме во првите десет земји со најголеми приходи од продажба на имот на странци во 2020-та година “, додаде Буџак.

Шпанија, Португалија и Грција, исто така, се на врвот на листата, која исто така ги вклучува Канада, САД, Франција, Велика Британија, Италија и Црна Гора.

Минатата година, Турција собра скоро 6 милијарди долари во продажба на повеќе од 40.000 недвижности на купувачи од други земји. Ова е намалување во споредба со околу 45.000 во 2019-та година.

Иако палетата е шарена, просечната цена на имотот што се продава на луѓе од странство е околу 150.000 долари.

„Очекуваме да ја завршиме годината на ниво од речиси 50.000 продажби“, рече Буџак.

Во периодот јануари-август, продажбата на странци се зголеми за 47,6% во споредба со истиот период во 2020-та година и достигна 30.849, покажуваат податоците на Турскиот завод за статистика. Само во август, 5.866 станбени недвижности се продадени на странци, што претставува зголемување од 50,7% на годишна основа.

Истанбул има лавовски удел од 2.729 куќи продадени на странци, а потоа следи медитеранската провинција Анталија со 976, главниот град Анкара со 400 и медитеранската провинција Мерсин.

„Постои недоразбирање дека побарувачката доаѓа главно од Арапскиот Полуостров и европските инвеститори. Тој заклучок можеше да биде вистина пред пет до осум години“, рече Буџак.

„Американски, канадски и британски инвеститори внимателно го следат турскиот пазар на недвижности. Гледаме дека и инвеститорите од Европа купуваат недвижен имот и покажуваат зголемена побарувачка“, додаде тој, истакнувајќи дека инвеститорите од околу 80 земји купиле дом во Турција во последните месеци.

Мнозинството странски инвеститори бараат куќи во земјата, додека побарувачката за деловни згради расте паралелно со зголемувањето на странските инвеститори во Турција. Некои италијански и пакистански инвеститори дури се заинтересирани за купување градежни парцели, забележува Буџак.

„Продажбата на недвижности на странски инвеститори е област која бара посебно внимание. Денес, нашите конкуренти како Дубаи, Португалија, Грција и Малта се пред нас со нивните прописи. Сметаме дека организациските статути, сертификати и критериуми за избор на вработени во компании што продаваат имот на странци треба да бидат различни од оние за другите компании“, рече Буџак.

Турските министерства за трговија и финансии и Универзитетот во Истанбул работат заедно на ажурирање на уредбата за меѓународна трговија со недвижности. Организацијата на Буџак сака сите компании во секторот да бидат сертифицирани.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП