четврток, јануари 20, 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАГлавните загадувачи сѐ уште не се активни во борбата против климатските промени

Главните загадувачи сѐ уште не се активни во борбата против климатските промени

И покрај сите предупредувања од научниците, земјите што емитуваат најштетни емисии сѐ уште не ги преземаат потребните чекори, се наведува во анализата на организацијата „Climate Action Tracker“.

По серијата климатски состаноци во првата половина од годината, екологистите очекуваа поголема посветеност и почитување на целта за спречување на глобалните температури да се зголемат за повеќе од 1,5 ° С во овој век.

Но, во реалноста, само Гамбија ги постави потребните барања. Дури и целите на ЕУ се недоволни, иако заедницата отворено ги кажа своите лидерски амбиции за климатските промени.

Организацијата ги анализира акциите на 37 земји врз основа на неколку фактори, вклучувајќи поставени цели, финансирање на проекти за намалување на климатските промени, користење на земјиштето и шумарството и други. Заклучокот е дека само Гамбија презела мерки што ќе и овозможат да ги исполни своите обврски од Парискиот договор.

Водечките светски економии, САД, Германија и ЕУ, значително ги ажурираа своите цели, иако нивните мерки сѐ уште се опишуваат како недоволни. Британија исто така има реални национални мерки, но меѓународната политика на Лондон не ги исполнува своите обврски.

Општо земено, 3/4 од земјите на оваа листа се далеку од потребната климатска акција. Најголема грижа на еколозите се Австралија, Бразил, Индонезија, Нов Зеланд, Русија, Сингапур, Швајцарија и Виетнам. Тие немаат амбиции и воопшто не работеа на своите цели до 2030-та година – планираните акции се исти како што беа претставени во 2015-та година.

Екологистите предупредуваат и на континуирана употреба на јаглен во Индија и Кина, како и фактот дека водечките економии во Азија, како Јапонија и Јужна Кореја, сѐ уште планираат да користат фосилни горива.

Природниот гас се меша со технологија „мост“ за поддршка на зелената трансформација, велат експертите на „ЅAT“. Гасот е фосилно гориво, па дури и ако е извор за производство на водород, кој се смета за гориво на иднината, сепак е извор на јаглерод диоксид и е некомпатибилен со целите за нула емисија на штетни гасови.

Извор: SAT

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП