27 февруари, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЧетири заблуди за парите кои треба да ги знаете

Четири заблуди за парите кои треба да ги знаете

Кога станува збор за управување со парите, многу е веројатно дека сте слушнале многу совети во текот на вашата кариера: „Трошете помалку отколку што заработувате“, „Започнете да штедите рано за пензија.“, „Држете се до буџетот“, се само некои од веќе утврдените мислења за управување со финансиите.

Но, има и многу заблуди, а Си -Ен -Ен претстави четири такви заблуди кои треба да се избегнат, пренесува порталот Менаџер.

Секој долг е лош

Долгот е товар, и често ни велат дека треба да се избегнува по секоја цена.

Но, постои такво нешто како „добар долг“ – долг кој има ниска каматна стапка и на крајот може да помогне да се создадат средства или дури и богатство или да се искористи за инвестирање за подобрување на бизнисот.

Идејата зад добриот долг е дека ќе донесе идна вредност што во одреден момент ќе генерира нови приходи.

Но, „лош долг“ се кредитни картички со високи каматни стапки кои можат да ве доведат до сериозни финансиски проблеми.

-Долгот со кредитни картички е една од најопасните работи, многу полоша од лоша инвестиција или штедење пари под перница – вели Мајкл Ресник, сертифициран финансиски планер и виш советник за управување со богатството во GCG Financial.

Долгот игра улога во одредувањето на вашиот кредитен рејтинг, кој заемодавачите го користат за да го проценат вашиот кредитен ризик и какви каматни стапки ќе ви бидат наплатени. Колку е подобар кредитниот резултат, толку се подобри условите, што ви заштедува пари на камата.

Изнајмување стан е губење пари

Купувањето на куќа може да ви помогне да изградите богатство бидејќи постои надеж дека со текот на времето се гради капитал. Но, не може секогаш да има финансиска смисла ако станете сопственик на куќа.

-Купувањето дом може да биде голема инвестиција на долг рок, но не е нужно прикладна за секого – вели Трина Пател, менаџер за финансиски совети во Алберт.

Процесот на купување дом доаѓа со многу однапред определени трошоци, вклучувајќи аванс и трошоци за заем, како и трошоци за хипотека, како што се разни такси, даноци на имот, осигурување и какви било поправки.

За луѓето кои планираат да живеат во одредена област само неколку години, изнајмувањето може да има повеќе финансиска смисла.

-Зошто ризикувате да изгубите пари на краток рок, а да не ги спомнуваме трошоците за трансакцијата за купување и продажба?

Во пензија ќе потрошите помалку пари

Дали ги знаете сите оние работи кои постојано ги додавате на вашата листа, „работи кои ќе ги правам кога ќе се пензионирам“? Сето тоа ќе чини.

Општо правило е дека треба да имате околу 80% од вашата годишна плата пред пензионирање. Идејата е дека нема повеќе да штедите, вашата хипотека ќе ви се исплати или ќе трошите помалку ако не работите секој ден, или така мислат повеќето луѓе.

Но, за некои, нивниот начин на живот во пензија може да биде поскап од долгогодишната работа.

„Имаме неколку клиенти кои трошат повеќе пари во пензија бидејќи конечно имаат време да патуваат или сакаат да купат дом или сакаат да им помогнат на внуците да ги финансираат студиите“, рече Чад Чејс, директор за услуги на клиентите во Garrett Investment Advisors.

Непристојно е да се зборува за пари

Многу луѓе сметаат дека зборувањето за пари е табу тема.

Но, искрено зборувајќи за пари со, да речеме, партнерот, може да ви помогне да го одредите трошење и да спречите непотребни трошоци.

„И ако имате деца, информирајте ги и научете ги како да управуваат со парите што е можно поскоро“, рече Пател.

Разговорот за пари помеѓу соработниците и вашите пријатели исто така може да биде корисен.

Разговорите за совети за лични финансии и штедење меѓу пријателите може да помогне процесот на штедење и рационализација на трошоците да изгледа помалку застрашувачки и да посочи трикови кои ќе им помогнат на сите да ги зајакнат своите финансиски основи.

-Можеме многу да научиме еден од друг кога ќе почнеме да зборуваме за пари. Кога го чувате сето тоа, не знаете што не знаете или какви опции ви стојат на располагање – заклучи Пател.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП