26 април, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕОва е омилен појадок на Балканот, а со еден трик ќе биде...

Ова е омилен појадок на Балканот, а со еден трик ќе биде највкусниот досега

Одлична како прилог на месо и зеленчук, но и како самостојно јадење, палентата е неисцрпна инспирација.

Покрај влакната, и протеините од палентата се во функција на ситоста, па ако внимавате на килограмите, почесто можете да го вклучувате во менито – се разбира, во тој случај не треба да претерувате со вкусни додатоци како путер или масни сирења.

Ако имате вкусна супа, од зеленчук или месо, искористете ја наместо вода. Околу осум чаши чиста супа се сервираат со 2 чаши палента. Загрејте ја, но не толку за да зоврие, туку за да се загрее за да не се формираат грутки. Постепено мешајте ја палентата во супата со жица и гответе кратко на тивок оган, но не толку за да стане премногу жешка. Потоа исклучете го шпоретот и оставете ја покриена 45 минути.

Потоа енергично промешајте го ренданото сирење и путерот. Можете да додадете и крем сирење, кое на палентата и дава богат и кремаст вкус. Исецканиот лук, магдонос или копар се исто така одлични додатоци, исто како лутите пиперки.

Може да послужите и палента со кисела павлака, која е одличен додаток.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП