четврток, 8 декември 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАВо Будва за првите седум месеци е остварен речиси половина од туристичкиот...

Во Будва за првите седум месеци е остварен речиси половина од туристичкиот промет на Црна Гора, истакна директорка на ТО Будва Маја Љешевиќ

Дека во текот на оваа туристичка сезона беа постигнати многу подобри резултати отколку што се очекуваше на почетокот на годината, потврдуваат официјалните податоци на Заводот за статистика на Црна Гора – Монстат, кои се однесуваат на колективното сместување во Будва во текот на јули.

Во јули, речиси 77.000 гости престојуваа во хотелите во најважната туристичка дестинација во Црна Гора, што е за 12% повеќе отколку во истиот период во 2019 година, а беа реализирани повеќе од 400.000 ноќевања, што е речиси на ниво од пред две години.

Одличните резултати постигнати во колективното сместување на нашата ривиера во текот на првите седум месеци од оваа година покажуваат дека Будва учествува во вкупниот туристички сообраќај на Црна Гора оваа година со 44% во бројот на пристигнувања, и дури 48% во вкупниот број ноќевања. Очекуваме дека официјалните податоци за август ќе бидат на слично ниво, и дека сите преелиминарни показатели, вклучувајќи ги и податоците од нашите информативни бироа, ќе покажат висок компаративен процент во споредба со 2019 година. “ истакна Маја Лијешевиќ, директор на Туристичката организација на општина Будва, која додаде дека ова е доказ дека она што сите ние се надевавме беше постигнато со заеднички напори и одговорни одлуки.
„По 2020 година, година која беше исклучително тешка, не само за нашиот, туку и за светскиот туризам воопшто, по првите 6 месеци од оваа година кога требаше мудро да одлучиме како да ја спасиме црногорската и будванската економија, а во исто време да обезбедиме здравствена безбедност, Црна Гора ги отвори своите граници и на тој начин обезбеди надеж за десетици илјади туристички работници. Во текот на предсезоната, вложивме максимални напори, креативност и маркетинг канали за да ја промовираме Будва во регионот, како туристичка дестинација, свесни за фактот дека овие пазари ќе бидат доминантни оваа година. Јули и август ја покажаа подготвеноста на сите одговорни субјекти и бизнисмени на територијата на нашата општина да дочекаат голем број туристи и да се покажат како добри домаќини преку подигнување на квалитетот на услугите и прилагодување на цените во сегашниот момент. Најавите на повеќето хотелиери во Будва за септември велат дека сезоната не е завршена, и дека токму сега, во најубавиот дел од годината, туристите ќе можат да се одморат во нашиот град под уште поповолни услови, користејќи специјални понуди и специјални попусти. Уште еднаш потенцираме дека најважно за сите нас е да го зачуваме здравјето на нашите сограѓани и туристи, да ја зачуваме безбедноста на нашата дестинација, доколку сакаме да продолжиме со добри резултати до крајот на годината “- рече директорот на ТО Будва.

Според последните податоци на Туристичката организација на општина Будва, во овој град престојуваат околу 40.000 туристи, од кои повеќето се во приватно сместување – околу 28.000.

Најбројни гости на почетокот на септември се од Србија, Русија, Украина и Босна и Херцеговина.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП