3 март, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАНови правила на игра: тргувањето со биткоин ќе биде регистрирано како обложување,...

Нови правила на игра: тргувањето со биткоин ќе биде регистрирано како обложување, надгледувано и оданочувано

Компаниите кои управуваат со криптовалути за клиенти ќе треба да го регистрираат името на клиентот, адресата, годината на раѓање и бројот на сметката.

Во исто време, но на различни начини, ЕУ и САД почнуваат да ги поставуваат правилата на игра на пазарот за криптовалути.

Веќе долго време се зборува за тоа како треба да се регулира улогата и начинот на тргување со крипто -валути, но сега регулаторите излегуваат со првите информации за тоа како може да изгледа таа регулатива.

Пазарот на криптовалути реагираше лошо на информациите од ЕУ и САД, пишува Јутарњи лист.

Европската комисија ќе инсистира на тоа дека сопственоста на криптовалутите мора да се одреди и да се следи.

Комисијата сака да постави правила според кои компаниите кои управуваат со виртуелни средства ќе бидат под надзор на тела за спречување перење пари и ќе им биде пропишано минимално ниво на транспарентност при трансферот на криптовалути.

Компаниите што управуваат со криптовалути за клиенти ќе треба да се регистрираат во име на клиентот, адреса, година на раѓање и број на сметка, што значи дека анонимни паричници со криптовалути нема да бидат дозволени.

Се проценува дека ќе бидат потребни околу две години за да се спроведе такво регулаторно решение.

„Ако знаеме дека трансферите на виртуелна сопственост се слично изложени на ризик од перење пари или финансирање тероризам како и другите дигитални форми на трансфер на средства, логично е да се користат истите законски инструменти за решавање на проблемот“, рече Комисијата.

Од другата страна на океанот, шефот на американското Министерство за финансии, Џен Јелен, најави брза акција на американската влада за поставување регулатива за stablecoin.

Stablecoins се брзорастечки тип на дигитална валута која е поврзана со некоја друга валута, како што е американскиот долар.

Поради оваа карактеристика на stablecoin, Соединетите држави проценуваат дека може да игра корисна улога како средство за плаќање, но мора да се воведат решенија кои ќе ги штитат корисниците на stablecoin и финансискиот систем.

Боб Симан, високо-технолошки претприемач и автор на книгата „Биткоин: Нелиценцирано обложување“, коментираше дека е само прашање на време кога владите ќе почнат да ја користат постојната правна рамка за борба против „биткоин Понзи шемата“.

Понзи шемата е добро позната форма на измама која се повторува низ историјата: мал број првични „инвеститори“ привлекуваат нови наивни „инвеститори“, а цените како и вкупниот износ на вложените пари се зголемува, се додека не снема нови наивци да вложат, и тогаш шемата пропаѓа, а повеќето од наивните губат се или поголемиот дел од она што го вложиле во Понзи пирамидата.

Постои теорија дека биткоинот е најголемата глобална Понзи шема во историјата.

Боб Симан верува дека владите за тргување со валути како биткоинот ќе ги наметнат истите правила за лиценцирање како и оние што се однесуваат на обложувањето.

Целта на оваа регулаторна акција ќе биде, меѓу другото, надзор на владата на секоја трансакција со биткоин со наплата на данок како да се работи за облог.

Во случај владите да се придвижат во оваа насока, може да се претпостави дека голем број криптовалути ќе престанат да бидат атрактивни средства за шпекулативни или многу ризични инвестиции кои навистина не се разликуваат многу по својата суштина од обложувањето.

Дури и ако законодавците не почнат да ги третираат пазарите на криптовалути како обложувалници, треба да се очекува дека ќе им наметнат строг надзор и деловни правила во рок од неколку години.

Една од причините за тоа е фактот дека во моментов 95 централни банки размислуваат за воведување дигитална валута, и не постои национален монетарен систем кој сака издавањето пари да го препушти на нерегулираниот пазар, бидејќи издавањето пари, дури и дигитално, е една од карактеристиките на суверенитетот, пишува Јутарњи лист.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП