среда, јануари 19, 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАСекој жител на Германија должи над 26 илјади евра

Секој жител на Германија должи над 26 илјади евра

Заводот за статистика никогаш не забележал таков пораст на државниот долг како во првата година на короната: долгот се зголемил за 14,4%. Иако беше познато дека мерките за поддршка ќе значат долг, се повеќе се стравува од инфлација.

Овие 2 трилиони и 172,9 милијарди евра е долг што јавниот сектор го акумулираше на крајот на 2020 година на сите нивоа – односно федералната влада, провинциите и општините и во сите сектори, од буџетот до социјалната сигурност до „не -јавни „заемодавачи. Ова значи долг кон приватни монетарни институции, фондови или други компании и во Германија и во странство.

Германската статистичка служба (Statistische Bundesamt) никогаш не забележала таква експлозија на долг: во годината на пандемијата, тој се зголемил за 273,8 милијарди евра, или дури 14,4%. Пресметано по глава на жител, секој има просечен долг од 26.141 евра – на крајот на 2019 година беше „само“ 22.860 евра.

Таквиот рекорд не треба да изненадува за никого: и покрај „замрзнувањето“ на економијата со антипандемиски мерки, државата ја отвори касата како никогаш досега за да ги поддржи отпуштањата и стечаите на компаниите. Ова беше првенствено одлука на федералната влада, така што нејзиниот долг најмногу се зголеми – за 18,1%. 16 -те германски покраини беа нешто повнимателни – нивниот долг во просек се зголеми за 9,8% на 636 милијарди евра, а уште повнимателни беа општините и градовите чиј долг се зголеми за само 1,5% до 133,3 милијарди евра.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП