недела, 1 октомври 2023
ПочетнаКОМПАНИИЕкономското закрепнување ги поддржува перформансите на „Citigroup“

Економското закрепнување ги поддржува перформансите на „Citigroup“

„Сitigroup“ објави квартален раст на добивката повисок од очекуваниот, поддржан од одлуката на банката да се ослободи од резерви на кредитните загуби, што помогна да се неутрализира колапсот во послабото тргување со хартии од вредност и слабите деловни перформанси на кредитните картички, пренесува „Reuters“.

Банката повлече 2,4 милијарди долари што ги издвои за време на пандемијата со Ковид-19 за очекувани загуби што сè уште не се материјализирани. Пред една година додаде 5,9 милијарди долари на резервите за кредитна загуба.

Закрепнување на економијата, поддржано од ширењето на вакцините во земјата и стимулациите во вредност од 1,9 трилиони долари потрошени од администрацијата на Бајден на почетокот на оваа година ги осветлија изгледите за најголемите банки на „Wall Street“, сите ослободувајќи средства среде пандемија.

„Темпото на глобално закрепнување ги надминува претходните очекувања, а довербата на потрошувачите и на компаниите расте“, рече извршниот директор Џејн Фрејзер.

Иако новите резултати на банките се јасен знак за континуирано закрепнување, ова може да не се рефлектира веднаш во огромните профити поради ниските каматни стапки, слабата побарувачка за заеми и големото забавување на тргувањето со хартии од вредност, велат аналитичарите.

„Сitigroup“ исто така не успеа да го надополни забавувањето во работењето со кредитни картички, каде што клиентите ги намалуваат трошоците и ги отплаќаат своите заеми за време на пандемијата, за разлика од поголемите и поразновидните конкуренти „JPMorgan Chase“ и „Bank of America“.

Но, имаше и позитивни сигнали во текот на кварталот со зголемувањето на потрошувачката. Трошоците за кредитни картички на „Citi“ во САД скокнаа за 40% на годишна основа.

Главниот финансиски директор Марк Мејсон рече дека банката очекува повеќе клиенти да се вратат на начинот на кој плаќале каматата на „Сitigroup“ пред пандемијата со повлекување на федералните стимулации подоцна во оваа година.

Резултатите беа поддржани и од банкарството за инвестиции, приходите благо пораснаа на 1,8 милијарди долари, искористувајќи го рекордниот бум на спојувања и превземања. Консултантски такси за трансакции се зголемија за 77%.

За кварталот што заврши на 30-ти јуни, нето-приходот скокна на 6,19 милијарди долари или 2,85 долари за акција, од 1,06 милијарди долари или 38 центи по акција, една година порано. Просечните очекувања на аналитичарите беа заработка од 1,96 долари по акција, според податоците на „Refinitiv IBES“.

Вкупните приходи се намалија за 12%, а заемите се намалија за 3%.

Потрошувачкото банкарство на „Citi“ се намали во текот на кварталот, бидејќи помалку клиенти се позајмија на нивните картички. Клиентите продолжија да ги отплаќаат своите месечни салда, а кредитните картички паднаа за 4%. Приходите од картички се намалени за 12 проценти.

Глобалните приходи од потрошувачко банкарство се намалија за 7% на 6,8 милијарди долари од истиот квартал во минатата година, најмногу поради пониските салда на картичките.

Заработката од тргување со акции падна за 30% од претходната година, на 4,8 милијарди американски долари, бидејќи минатата година невидената нестабилност на финансиските пазари им помогна на банките да постигнат рекорден обем на тргување.

Приходите од комерцијалното работење на банката со фиксни приходи, што е типично силно за „Сitigroup“, паднаа за 43% од претходната година на 3,2 милијарди долари.

Трошоците на „Сitigroup“ скокнаа за 7% во текот на кварталот, водени од трошоците за подобрување на нејзините системи за ризик и контрола за да се исполнат регулаторните барања. Големината на растот покажува дека банката може да не ги исполни очекувањата од април дека трошоците за целата година ќе се зголемат за само 2% -3%.

Инвеститорите се особено загрижени за трошоците, бидејќи банката не е во можност да каже колку пари и време ќе треба да ги исполни регулаторните барања и да ги поправи своите системи.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП