вторник, 17 мај 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈА25 најбогати и 25 најсиромашни земји во светот (инфографик)

25 најбогати и 25 најсиромашни земји во светот (инфографик)

Кои се најбогатите земји во светот, кога станува збор за БДП по глава на жител?

Графиконите и табелите подолу ги прикажуваат 25-те најбогати и 25 најсиромашни земји според оваа метрика.

25 најбогати

Ги има низ Северна Америка, Европа, Азија и Океанија. Она што е интересно да се нагласи е дека на listata нема ниту една јужноамериканска или африканска земја.

25 најсиромашни

Кога станува збор за најсиромашните земји, интересно е што во првите 10 има шест африкански земји. Покрај тоа, сите 25 најсиромашни земји, освен Зимбабве и Таџикистан, се сметаат за најмалку развиени земји. Тие се категоризираат според критериумите засновани врз приходот по глава на жител, средствата (како што е нивото на образование) и економската ранливост. Денес, повеќе од 75% од населението во најмалку развиените земји живее под прагот на сиромаштијата.

Просечниот БДП по глава на жител на земјите во развој на глобално ниво е 5.172 УСД.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП