петок, јануари 28, 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАГрција ќе обезбеди 400 милиони евра дополнителна помош за туризмот

Грција ќе обезбеди 400 милиони евра дополнителна помош за туризмот

Дополнителни 400 милиони евра ќе бидат доделени за поддршка на грчкиот туризам, рече министерот за финансии на јужниот сосед Христос Стаикурас. Земјата ја отвори новата летна сезона на 15-ти мај и се надева на приход за да го извлече секторот од колапсот во 2020-та година.

Околу 1/5 од бруто домашниот производ на Грција се произведува во туристичкиот сектор. Плановите на владата се за дополнителна насочена поддршка, рече Стаикурас. Тој не даде дополнителни детали додека не се изготват шемите.

Досега, Грција обезбеди 39 милијарди евра помош за компаниите погодени од пандемијата на коронавирусот во различни економски сектори, вклучувајќи го и туризмот.

Претходно, Европската комисија објави дека одобрува друга шема од 793 милиони евра за поддршка на микро, мали и средни компании во земјата, кои беа силно погодени од мерките за борба против пандемијата на коронавирусот.

Оценката на Брисел е дека шемата е во согласност со правилата на ЕУ за државна помош. Нејзините компании ќе добијат директни грантови од државата за да ги покријат своите обврски. Мерката е отворена за сите сектори на економијата, освен финансискиот, станува јасно од изјавата на прес-центарот на ЕК.

Целта е малите бизниси да избегнат банкрот и да ја започнат својата економска активност.

Вредноста на грантовите ќе биде до 225.000 евра за компании во земјоделскиот сектор, до 270.000 евра за риболов и аквакултура и до 1,8 милиони евра за компании од сите други сектори.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП