четврток, 6 октомври 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАЕУ планира да ги забрза инвестициите во големи иновативни проекти

ЕУ планира да ги забрза инвестициите во големи иновативни проекти

Европа има за цел да го забрза воведувањето на иновативни проекти во неколку земји кои ќе му помогнат на регионот во борбата против климатските промени и ќе ја забрза дигиталната трансформација, пренесува „Bloomberg“.

Регулаторното тело на Европската унија разгледува алатки за засилување на прекуграничните иницијативи во области како што се водородната технологија, одржлив транспорт, 5G коридори и блокчејн, според нацрт-индустриската стратегија до која имал пристап „Bloomberg“.

Голем број земји-членки веќе сигнализираа планови за здружување на пакетот за економско закрепнување на ЕУ, соопшти Европската комисија во документот што треба да се појави во среда.

„Комисијата го проценува потенцијалот за ефективен механизам за забрзување на спроведувањето на ваквите мултилатерални проекти, овозможувајќи комбинација на финансирање од земјите-членки и ЕУ“, се вели во документот.

„Примената на правилата за конкуренција, особено правилата за државна помош, ќе осигури дека средствата за јавно закрепнување не заменуваат, туку предизвикуваат дополнителни приватни инвестиции.

ЕУ изгради два столба на својот план за закрепнување, зелен и дигитален, со цел зајакнување на своето лидерство во глобалната борба против климатските промени, стимулирање на иновациите и намалување на зависноста од увоз на критични суровини.

ЕУ може да помогне во забрзување на големите прекугранични проекти преку поедноставување на постапките за лиценцирање, поддршка на истражувањето и помагање во стимулирање на приватни инвестиции.

Како дел од својот водечки проект за развој на батерии во повеќе земји, повеќе од десет земји добија зелено светло да дадат најмалку 6,1 милијарди евра јавна помош за компаниите од „Tesla Inc.“ до „Bayerische Motoren Werke AG“.

Предлог-ревидираната индустриска стратегија ги предвидува и следниве чекори за забрзување на зелените промени во следните месеци:

– Обновена стратегија за одржливо финансирање и предлог-закон за одржливо корпоративно управување.

– Предлог да се наметне цена на јаглерод при увоз на стоки интензивни на емисии преку таканаречената регулатива за границата со јаглерод.

– Предлог за европски пристап кон договорите за јаглерод како дел од планираната ревизија на Шемата за трговија со емисии на ЕУ.

– Мерки за поддршка на усвојување корпоративни договори за набавка на енергија од обновливи извори.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП