29 март, 2024
ПочетнаКОРОНАПристигнува вакцина за коронавирус што се јаде

Пристигнува вакцина за коронавирус што се јаде

Институтот за експериментална медицина (ИЕМ) од Санкт Петербург планира да ги заврши пред-клиничките испитувања на првата вакцина што се јаде против коронавирус во следната година, што ќе има вкус на познатиот руски млечен производ „рјаженка“, изјави директорот на ИЕМ Александар Дмитријев.

Претходно, потпретседателот на Руската академија на науките (РАС), академик Владимир Чехонин, објави претклинички студии за необична вакцина против ковид во форма на јогурт.

Според Дмитријев, истражувањето започнало во Институтот за експериментална медицина пред околу една година, пренесува Спутник.

Кога руската влада го одобри развојот на „Центарот за персонализирана медицина“, во кој беа вклучени ИЕМ и Националниот медицински истражувачки центар „Алмазов“, проектот за развој на првата вакцина во светот за јадење против вирусот корона стана една од истражувачките области.

„Според експертите, потребни се нешто повеќе од два милиони евра за да се завршат пред-клиничките и клиничките испитувања и ние во моментов бараме можности за вон-буџетско финансирање“, рече Дмитријев, додавајќи дека претклиничките студии се очекува да бидат завршени до крајот на 2021 година или почетокот на 2022 година.

Авторот на идејата за вакцината во форма на ферментиран млечен производ, раководителот на одделот за молекуларна микробиологија и лабораторијата за молекуларна генетика на патогени микроорганизми на ИЕМ, Александар Суворов, вели дека специфичноста на лекот не е само во едноставниот начин на примена.

“И вакцините во форма на инјекции и мукозалните вакцини предизвикуваат имунолошки одговор. На клеточно ниво, “ловците” на патогени бактерии и вируси почнуваат да се развиваат, а антителата се формираат на хуморално ниво. Во исто време, со употреба на мукозна вакцина, се формира друга класа на антитела во споредба со реакцијата на вакцината со инјекција, кога се произведуваат имуноглобулини А (IgA) “, објасни научникот.

Според него, Институтот за експериментална медицина има долгогодишно искуство во развој на вакцини засновани на живи бактерии, со чија помош се прават ферментирани млечни производи, така што веќе има слични вакцини против грип, пневмокока и стрептокока.

Според научниците, вакцината за јадење и скоро да не се разликува по вкус од обичните ферментирани млечни производи.

“Новата вакцина најмногу потсетува на рјаженка. Лабораториските глувци, стаорци и зајаци уживаат да ја јадат. Се формира одличен имунолошки одговор и сè уште не се забележани несакани ефекти”, вели Суворов.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП