Миризливи и вкусни, богати со витамините Ц, Б1 и Б2 и провитаминот А, дуњите се вистински еликсир за здравјето.
Поради изобилството од влакна и пектин и малата калориска вредност (само 57 калории во 100 гр.) нутриционистите ова овошје особено им го препорачуваат на дамите кои сакаат да ја зачуваат витката линија.
Содржат и калиум, натриум, цинк, железо, бакар, танин и органска киселина.
Плодовите можат да се јадат и свежи, но често се користат за подготовка на слатко, сокови, компот, џем и сл.
Освен што е хранливо, ова овошје со векови се користи и како лек.
Сокот од дуња освежува и ја зајакнува слузокожата на усната шуплина, желудникот и цревата, ја ублажува кашлицата, астмата и акутната дијареа.
Од друга страна, танините и слузта содржани во ова овошје спречуваат инфективни болести.
Печената и варената дуња особено се препорачуваат против воспаление на ждрелото и слузокожата на желудникот, како и за лекување на слабокрвност.