29 мај, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАКритовалутите достигнаа вредност од 2 трилиони долари

Критовалутите достигнаа вредност од 2 трилиони долари

Пазарната капитализација на сите криптовалути денес за прв пат се приближи на нивото од двa трилиони долари.

Вредноста на сите 9.115 криптовалути што ги следи веб-страницата „CoinMarketCap.com“, имаше комбинирана пазарна вредност од 1,996 трилиони долари, што претставува зголемување од околу 2,6% во последните 24 часа.

Вкупната вредност на сите криптовалути на почетокот на јануари надмина 1 трилион долари, потпомогната од силниот пазар на 12-годишниот биткоин (БТК), како и поставување алтернативни дигитални средства, вклучувајќи етер (ЕТХ), матична валута на блокчејн мрежата на Етереум.

Се разбира, најзаслужен за овој раст е биткоинот. Пазарната капитализација на најпопуларната криптовалута на почетокот на оваа година беше 680 милијарди долари за да скокне на 1,1 трилиони долари во овие денови.

Неодамнешните објави за движења на крипто-валути од страна на етаблирани финансиски играчи како што се „Visa“, „PayPal“, „Goldman Sachs“ и „Morgan Stanley“ ја зајакнаа довербата на трговците дека крипто-валутите исто така ќе станат дел од финансискиот мејнстрим.

Во очите на инвеститорите, биткоинот стана дигитално злато, заштита од сите ексцеси што неизбежно ќе предизвикаат диво печатење пари насочени од централните банки, односно пред се висока инфлација и девалвација на класичните валути. Бидејќи цените на златото паѓаат благо неколку месеци, се повеќе станува јасно дека биткоинот навистина ја презеде својата улога во многу од портфолијата на големите играчи.

Инвестициите во „ETF“ покриени со злато се намалуваат (поточно, одливите), додека интересот за сите инвестиции поврзани со крипто-валутите расте. За тоа сведочи неодамнешната анализа на финансискиот портал „Bloomberg“, каде што тие напишаа дека минатата година беше пресвртница во перцепцијата на биткоинот во очите на институционалните инвеститори.

Како што светот станува се повеќе дигитален, „Bloomberg“ верува дека улогата на биткоинот ќе продолжи да расте, па затоа е јасно дека оваа година неговата шестцифрена вредност ќе биде при рака.

Во последниве месеци, жешкиот тренд е незаменливиот белег, или скратено „NFT“, заради начинот на кој тие направија револуција во игрите и, пред сè, колекционерскиот простор. Благодарение на доаѓањето на блокчејн технологијата, гејмерите и собирачите на компјутерски игри можат да станат вистински сопственици и да заработат пари на објекти за виртуелни игри и други уникатни средства.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП