понеделник, 27 јуни 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАПросечната месечна исплатена нето-плата за декември 2020 година изнесува 28 294 денари

Просечната месечна исплатена нето-плата за декември 2020 година изнесува 28 294 денари

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во декември 2020 година, во однос на декември 2019 година, изнесува 105.4.

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Информации и комуникации (15.5 %), Рударство и вадење на камен (10.5 %) и Дејности на здравствена и социјална заштита (10.0 %).

Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Информации и комуникации (14.4 %), Финансиски дејности и дејности на осигурување (12.5 %) и Рударство и вадење на камен (10.6 %).

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во декември 2020 година, изнесува 28 294 денари.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП