26 април, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАПриказна за пицата: Како неугледната пита стана најпопуларна храна во светот?

Приказна за пицата: Како неугледната пита стана најпопуларна храна во светот?

Визуелно привлечна, едноставна и погодна за разни видови дружења, и со сето тоа повеќе од вкусно, не е ни чудо што одамна е омилена насекаде. На крајот на краиштата, со текот на времето имало многу варијации, па некои ја прават со ананас, а неодамна оние од Чикаго, т.н. deep dish пици се доста познати.

Кое е првото нешто што ви паѓа на памет кога ќе се спомне Италија? За некои, веројатно ренесанса, за некои прекрасниот Рим, но за многумина, веројатно најпопуларната храна во светот – пица.

Но, како започна сето тоа, и како пицата всушност стана пица? Диего Занчани, професор од Оксфорд, кој исто така ја истражува италијанската кујна, верува дека терминот датира уште од античка Грција, но тој само се викал „pissa“ или „pita“. Се разбира, тоа не беше пицата што ја познаваме денес, но тоа беше печен леб со малку додатоци. Многу години подоцна, во 997 година, приказната се појави северно од Неапол. Но, дури и тогаш тоа беше парче леб, исто како во 1570 година, кога рецептот за пица содржеше бадеми и шеќер.

Сепак, во средината на 18 век, свежи домати пристигнаа во Неапол, а она што го знаеме како „пица“ – ги преплави улиците. Посетителите, меѓу кои и многу познати личности, реагираа поинаку. Писателот на тројцата мускетари, Александар Дума, беше возбуден, додека авторот на Пинокио, Карло Колоди, беше разочаран од пицата. Но, тогаш дојде 1889 година и една кралска посета ја смени гастрономската слика на планетата.

Кралицата Маргарита дошла во посета на Неапол и решила да проба локален специјалитет. Бил контактиран најдобриот локален пица мајстор, кој на кралицата и понудил три вида пица што можел да ја направи, на различни начини. Легендата вели дека кралицата ја избрала втората, комбинација на моцарела, домат и босилек – затоа што состојките одговарале на боите на италијанското знаме. И на тој начин се роди пица маргарита, каква што ја знаеме ден денес.

Денес, Неапол се смета за дом на пицата, но со оглед на големиот број италијански мигранти кои мигрирале во САД кон крајот на 19-от и почетокот на 20-от век во потрага по подобар живот, пицата го најде патот до „новиот свет“.

Иако со себе донесоа рецепти за пица, се верува дека пицата должи голема популарност во Америка благодарение на американските војници, кои се вратија од Италија, на крајот на Втората Светска Војна, „луди“ за ова јадење. Така, ова јадење доживеа вистински бум во 1950-тите и се развија многу различни стилови на правење.

Се разбира, тие се развија во светот, но ако некогаш дојдете во Неапол, ви препорачуваме дефинитивно да ја посетите пицеријата Da Michele, каде се чини дека времето застанало. Да, ќе почекате повеќе од два часа и ќе имате можност да нарачате само два вида пица, но ќе излезете среќни и задоволни затоа што сте пробале потполно автентична неаполска пица.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП