сабота, 28 јануари 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАМакедонска берза го објави Месечниот статистички билтен за јануари 2021

Македонска берза го објави Месечниот статистички билтен за јануари 2021

Според податоците кои ги објави Македонскта берза за периодот 01.01 – 31.01.2021 година вкупниот промет изнесувал 514.116.512 денари и е зголемен за 3,46 отсто во однос на претходниот месец. 

Класичното тргување изнесувало 393.336.688 денари и е намалено во однос на декември за 1,82 отсто кога изнесувало 400.619.219 денари. Во класичното тргување истргувани се акции во вредност од 392.970.374 денари и обврзници во вредност од 366.314 денари.

Блок трансакциите во јануари изнесувале 120.779.825 денари и се зголемени за 25,41 отсто во однос на декември.

Бројот на трансакции во јануари изнесувал 1.514 и е зголемен за 5,36 отсто во однос на декември кога изнесувал 1.437.

Најтргувани акции на официјалниот пазар за јануари се на Комерцијална Банка АД Скопје, следи НЛБ Банка АД Скопје и третото место го зазема Алкалоид АД Скопје.

Месечниот статистички билтен за јануари 2021 година можете да го погледнете тука.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП