понеделник, 28 ноември 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАНовиот вид коронавирус може да се рашири 70 проценти побрзо, предупредуваат експертите

Новиот вид коронавирус може да се рашири 70 проценти побрзо, предупредуваат експертите

Ширењето на новиот вид коронавирус во Велика Британија предизвика паника во јавноста во последните денови, но го подигна алармот и кај експертите и политичарите.

Лабораториските експерименти спроведени на Универзитетот во Кембриџ укажуваат на можноста овие нови мутации да ја дуплираат инфективноста на вирусот во примероците на клетките.

Новиот вид првпат беше откриен во септември. Во ноември околу една четвртина од случаите во Лондон веќе припаѓаа на новата варијанта, а во средината на декември, дури две третини. Ова може да значи дека се шири побрзо и дека постепено ги заменува другите варијанти затоа што е позаразна. Заклучокот е дека е можно да се рашират 70 проценти побрзо од досега доминантниот вид, предупредуваат експертите.

Најстрогите епидемиолошки мерки од четврти степен се започнати во Англија, Шкотска и Велс, а голем број земји во ЕУ, како и Канада, Чиле и Аргентина, вонредно забранија летови од Велика Британија во недела. Одржан е итен телефонски состанок на лидерите на ЕУ на тема ширење на новиот вид, а исто така беше информирана и Светската здравствена организација.

Засега нема доволно докази дека станува збор за поопасен вирус или дека веќе развиените вакцини нема да штитат од него. Но, постојат три клучни проблеми што ги мачат експертите и политичарите:

Дали новиот вид навистина се шири многу побрзо од постојниот, дали е можно да предизвика посериозна болест и колку е опасно да мутира и на тој начин да стане отпорен на вакцините?

Новиот вид, наречен Б.1.1.7, предизвика толку многу паника поради повеќе фактори. Првиот е дека се чини дека се шири побрзо, бидејќи започна да доминира со обичниот вид во некои делови на Велика Британија. Второто е дека новиот вид има повеќе мутации отколку што се очекуваше, а некои од нив се наоѓаат на важни локации на вирусот. Третото е дека лабораториските анализи покажаа дека некои од овие мутации ја зголемуваат способноста на вирусот да зарази клетки и да избегне дејство на одбранбениот систем.

Иако е познато дека секој вирус мутира, со тоа што вирусот САРС-КоВ-2 прави околу две мутации месечно, проблемот е кога вирусот интензивно се шири и се размножува во милијарди клетки од милиони луѓе, па дури и ако „скокне“ врз животни, со текот на времето може да се појават некои промени што ќе бидат корисни за вирусот.

На пример, може да се развие дополнителна способност на вирусот полесно да влезе во клетките и да избегне одговор од имунолошкиот систем на домаќинот. Исто така, може да се случи вирусот да започне да предизвикува потешка форма на болеста. Од друга страна, тоа ќе овозможи сè да оди во друга насока – да ги направи мутациите уште понештетни. Видот што е поуспешен ќе преовладува.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП