21 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЗа 30 дена, „рударите“ на биткоин заработија над 550 милиони долари (ИНФОГРАФИК)

За 30 дена, „рударите“ на биткоин заработија над 550 милиони долари (ИНФОГРАФИК)

Последните месеци беа особено плодни за инвеститорите во биткоинот. Цената на најголемата криптовалута според пазарната капитализација достигна нови рекорди, невидени најмалку три години. Растот на вредноста влијаеше и на приходите на т.н. „рудари на валути“.

Според податоците сумирани од холандската финансиска страница „Bankr“, во периодот помеѓу 9-ти ноември и 8-ми декември 2020-та година, „рударите“ на биткоинот заработиле вкупно 551,45 милиони долари. Ова се приходи во просек од 18,38 милиони долари дневно.

Најголемата дневна сума е пријавена на 3-ти декември – 21,76 милиони долари, а најниската на 30-ти ноември – 14,68 милиони долари. „Рударите“ заработуваат со создавање на нов блок на трансакции и примање т.н. „Блок субвенција“ за нивното работење, како и надоместоци платени од потрошувачите за нивната трансакција да биде вклучена во блок што е можно поскоро.

Цената на биткоинот е во согласност со високиот приход од неговото добивање

Високите хонорари за профит беа во согласност со периодот кога цената на биткоинот го достигна највисокото ниво од 2017-та година, кога криптовалутата беше разменета за 20.000 американски долари. На 1-ви декември цената на валутата достигна 19.700 долари, што е највисока за последните три години. Соодветно на тоа, приходот на „рударите“ за последните 30 дена е еден од најголемите во скоро три години.

Поскапувањето на биткоинот е олеснето од неколку фактори, вклучително и зголемениот интерес од институционалните инвеститори. Редица институции ги зголемија своите инвестиции во биткоинот во последните 30 дена. Наспроти ова, водечките компании како „PayPal“ изразија поддршка за криптовалутата, што исто така придонесе за пораст на неговата цена.

Веста за зголемувањето на приходите за „рударите“ е охрабрувачка, имајќи предвид дека индустријата во последните години бележи пад на профитабилноста. Помалите „рудари“ загубија, а поголемите институционални играчи градеа големи низи за да профитираат. Континуираниот раст на големите „рудари“, претежно од Кина, доведе до преселба на помалите.

Силниот приход за овој факт беше само шест месеци по т.н. преполовување на биткоинот. Надоместоците како процент на приход се зголемуваат од мај, кога се случи настанот. Зголемувањето на приходите од надоместоци е клучно за одржување на безбедноста на мрежата, бидејќи субвенцијата се намалува на секои четири години.

Аналитичарите продолжуваат да веруваат дека сегашото „копање“ на биткоинот е одржливо и постои голема можност движењето на цените да продолжи нагоре. Доколку тоа се случи, „рударите“ очекуваат и раст на приходите до крајот на годината.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП