понеделник, 27 јуни 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАСветскиот економски форум се „сели“ во Сингапур

Светскиот економски форум се „сели“ во Сингапур

Светскиот економски форум ќе свика специјален годишен состанок во 2021-ва година во Сингапур од 13-ти до 16-ти мај. Сепак, овој годишен собир на светските лидери и водечките луѓе во глобалната економија ќе се врати во Давос-Клостерс во Швајцарија, за годишниот собир во 2022-ра година.

Специјалниот годишен состанок во 2021-ва година во Сингапур ќе биде првиот настан на глобалното лидерство што ќе се занимава со закрепнување од пандемијата во светот, објавија организаторите.

Овој состанок ќе ги обедини лидерите кои ќе се фокусираат на формирање решенија за најгорливите предизвици во светот. Дополнителни детали ќе бидат објавени во догледно време.

„Глобалниот самит за лидерство е клучен за решавање на тоа како можеме да се опоравиме заедно“, рече Клаус Шваб, основач и извршен претседател на Светскиот економски форум.

„Специјалниот годишен состанок во 2021-ва година ќе биде место за лице-в-лице средби на лидерите на деловните, владините и граѓанските општества, за прв пат од почетокот на глобалната пандемија. Потребна е јавна-приватна соработка повеќе од кога било за да се обнови довербата и да се решат линиите на грешки што се појавија во 2020-та година“, рече Шваб.

Промената на локацијата го одразува приоритетот на Форумот за заштита на здравјето и безбедноста на учесниците и заедницата на домаќини. По внимателно разгледување и во светло на моменталната состојба во врска со случаите со Ковид-19, беше одлучено дека Сингапур е во најдобра позиција да го одржи состанокот.

За време на вообичаената „недела на Давос“, која трае од 25-ти до 29-ти јануари 2021-ва година, Форумот ќе биде домаќин на виртуелен настан за враќање на довербата и обликување на принципите, политиките и партнерствата потребни за 2021-ва година. На Агендата во Давос ќе учествуваат шефови на држави и влади, извршни директори, лидери на граѓанското општество, глобални медиуми и младински лидери од Африка, Азија, Европа, Блискиот исток, Латинска Америка и Северна Америка. Градењето подобра иднина за бизнисот, забрзување на капитализмот на засегнатите страни и користење технологии на четвртата индустриска револуција ќе бидат важни теми на агендата.

Пред специјалниот годишен состанок во 2021-ва година, на Форумот ќе се одржи Самитот за глобално управување со технологија во Токио од 6-ти до 7-ми април 2021-ва година. На него ќе учествуваат глобални засегнати страни од владите, бизнисот и граѓанското општество посветени на обезбедување одговорно дизајнирање и примена на нови технологии преку јавно-приватна соработка.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП