понеделник, 3 октомври 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАБританската економија повторно забавува по рекордниот раст во летото

Британската економија повторно забавува по рекордниот раст во летото

Британската економија порасна за 1,1% во септември во споредба со август, што е побавно отколку што се очекуваше, иако последните ограничувања на деловната активност сè уште не беа воведени.

Економистите анкетирани од „Reuters“ очекуваа месечен раст од 1,5% во септември.

Во исто време, во третиот квартал, бруто домашниот производ (БДП) на земјата пораснал за рекордни 15,5% во споредба со претходните три месеци, покажуваат податоците на Националниот завод за статистика.

Но, тоа не успеа да го надомести падот од скоро 20% во вториот квартал, кога земјата беше заробена од првиот ковид-бран.

Минатата недела, Банката на Англија (ВоЕ) објави дека шестата по големина економија во светот веројатно ќе се намали за рекордни 11% во 2020-та година, пред да порасне за нешто повеќе од 7% во 2021-ва година.

Од тогаш, сепак, веста за потенцијално ефективна вакцина против ковид-19 ги ​​зголеми надежите дека заздравувањето за следната година може да биде посилно од предвидувањата на централната банка.

Владата ја поддржа британската економија со итни мерки и намалување на даноците во вредност од над 200 милијарди фунти, како и програмата за купување на обврзници „ВоЕ“, која е проширена на скоро 900 милијарди фунти.

И покрај огромната поддршка, британската економија претрпе најголем пад меѓу најголемите економии, според националната статистика.

БДП-то останува скоро 10% понизок отколку пред пандемијата, опаѓајќи двојно повеќе отколку во Италија, Германија и Франција и скоро три пати поголем отколку во САД.

Министерот за финансии Риши Сунак рече дека мерките за спречување на ширењето на ковид-19 може да го забават економскиот раст од септември.

„Денешните податоци покажуваат дека нашата економија закрепна во текот на летото, но започна е полека да се намалува наесен. Чекорите што требаше да ги преземеме од тогаш за да го запреме ширењето на вирусот, веројатно ќе го забават растот уште повеќе“, рече тој.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП