13 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАШпанија со драстични мерки против рекламирање спортско обложување и коцкање

Шпанија со драстични мерки против рекламирање спортско обложување и коцкање

Шпанската Влада донесе одлука за драстично намалување на рекламирањето на спортски обложувачници и коцкање во медиумите и на интернет, со цел да се спречат социјалните проблеми предизвикани од зависноста од коцкање, особено кај младите.

Регулативата забранува рекламирање на обложувачници и игри на среќа на телевизија и радио, освен помеѓу 01.00 и 05.00 часот и целосна забрана за рекламирање на интернет и социјалните мрежи.

Указот ќе стапи на сила веднаш штом ќе биде објавен во Службен весник.

Јавните личности, почнувајќи од спортски sвезди, повеќе нема да можат да се појавуваат во рекламирање за обложување и коцкање, додека обложувачници повеќе нема да можат да спонзорираат натпревари или клубови, иако тие имаат „многу важна улога“ во тоа.

За непочитување се предвидени казни до милион евра.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП