понеделник, 11 декември 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАМарк Цукерберг - овие мисли го менуваат светот

Марк Цукерберг – овие мисли го менуваат светот

По тешката 2012 година одбележана со големи проблеми со излез на берзата и бројни судски процеси, минатата година беше многу подобра за “Фејсбук” и Марк Цукерберг.

Вредноста на акциите на Фејсбук порасна за скоро двеста долари во споредба со цената кога излезе во јавноста, при што основачот на оваа компанија минатата година го зголеми своето богатство за повеќе од 12 милијарди долари, а „Бизнис инсајдер“ вели дека, со оглед на бројот на корисници кои надмина милијарда и продолжува да расте, оваа компанија го „освои светот“.

На оваа страница тие објавија и некои од најпознатите и најдобри цитати на Цукерберг во кои тој зборува за Фејсбук, неговите корисници, медиумите, приватноста и слично.

За својата прва страст: Го добив првиот компјутер во шесто одделение. Веднаш штом го добив, сакав да дознаам како работи и програмите што го водат и сакав да научам како да програмирам и развивам програми што се длабоко интегрирани во самиот систем “.

За историјата на Фејсбук: „Мислам, вистинската приказна е прилично досадна – шест години седевме пред компјутер и кодиравме“.

За важноста на медиумите и случувањата во денешниот свет: „Верверицата што умира пред вашата куќа може да биде многу поважна за вас отколку луѓето кои умираат во Африка“. Тој ја опиша целта на Фејсбук на следниов начин: „Прашањето не е што сакаме да знаеме за луѓето, туку прашањето е што луѓето сакаат да кажат за себе“.

За тоа што прават луѓето на Фејсбук, тој рече: ‘Тие комуницираат со пријателите и семејството, но исто така градат слика за себе и за нивниот идентитет кој во суштина е нивен бренд. Тие се поврзуваат со луѓето со кои сакаат да се поврзат. Тоа е скоро хендикеп денес ако не сте на Фејсбук ’. За растот на компанијата: ‘Брзо движете се и кршете ги работите. Ако не ги кршите работите, тоа значи дека не се движите доволно брзо. ‘

За работите што го мотивираат, тој во едно интервју изјави: ‘Мојата цел никогаш не беше само да создадам компанија. Многу луѓе погрешно го толкуваат тоа, како да не ми е грижа за приходот, профитот и слични работи. Кога велам дека мојата цел не беше да создадам „само“ компанија, мислам на тоа дека сакав да направам нешто што ќе донесе големи промени во светот “.

За дружеубивоста: ‘Луѓето се чувствуваат подобро кога се поврзани со сите луѓе. Тие имаат побогат живот “. Интересен е и неговиот став за приватноста: „Луѓето се навикнаа да споделуваат сè повеќе различни информации – ги споделуваат поотворено и со се повеќе луѓе, а оваа социјална норма со текот на времето еволуираше“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП